Inhoudsopgave
Waar staat menstruatie voor?
De menstruatie (afkomstig van mensis, Latijn voor maand) – ook wel ongesteldheid of maandstonde genoemd – is de maandelijkse periode van ongeveer een week waarin menstruatiebloed en slijm via de vagina wordt uitgescheiden als gevolg van het afstoten van een deel van het baarmoederslijmvlies (endometrium).
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de menstruatie?
Eisprong of ovulatie: de rijpe eicel komt los van de eierstok. Afdaling: de baarmoeder maakt zich klaar om de eventueel bevruchte eicel in te nestelen. Menstruatie: als de eicel niet bevrucht is, wordt ze weer afgevoerd.
Waarom komt er bloed als je ongesteld bent?
Het afstoten van het baarmoederslijmvlies gaat gepaard met bloedverlies. Vaak verlies je in het begin van je ongesteldheid het meeste bloed. Hoeveel bloed je verliest, hangt af van verschillende factoren. De ene vrouw bloedt meer dan de andere tijdens haar ongesteldheid.
Wat is een ander woord voor menstruatie?
menstruatie – periodieke bloeding uit het baarmoederslijmvlies. Synoniemen: maandbloeding, maandstonden (alleen meervoud), (zeer informeel) opoe en (zeer formeel) menses.
Wat voel je tijdens menstruatie?
Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
Wat verlies je als je ongesteld bent?
Je verliest gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Dit is ongeveer tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Maar vergeet niet dat het meer lijkt dan het is. Dus wat er uitziet als een behoorlijk grote hoeveelheid bloedverlies, kan volstrekt normaal zijn.
Hoeveel bloed verlies je als je ongesteld bent?
De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.