Inhoudsopgave
Waar komt lariks hout vandaan?
Het meest gebruikte lariks hout wordt verbouwd in Noordwest-Europa. Door het zachte klimaat daar, groeit de lariksboom relatief snel. Hierdoor zitten de jaarringen verder uit elkaar wat leidt tot een grovere houtsoort. De tegenhanger van de lariks is de Siberische lariks.
Waar komt Siberisch lariks vandaan?
Siberisch Lariks is een naaldhoutsoort afkomstig uit Siberië en wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding of vloerdelen. Het grootste verschil met het Europese Lariks (ook wel Douglas hout) is dat het lichter van kleur is. Daarnaast heeft het een veel hogere duurzaamheid dan het Europese Lariks.
Is lariks hout hetzelfde als douglas?
Het verschil tussen Lariks en Douglas hout is minimaal, maar het bestaat wel. Het meest opvallende verschil is dus de kleur, maar ook duurzaamheid en neiging tot scheuren is verschillend voor deze twee houtsoorten.
Is Larix inheems?
De Europese lariks is een inheemse soort voor Europa en komt voor in de gebergten van Midden- en Noord-Europa. Het natuurlijke verspreidingsgebied omvat vier afzonderlijke gebieden: Alpen, Karpaten, Sudeten en Polen.
Wat is duurder lariks Of douglas?
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Waarom is de lariks zo bijzonder?
De lariks valt op, omdat in de herfst de naalden mooi oranje-geel verkleuren en afvallen. Gedurende de winter is de boom kaal. In het voorjaar verschijnen frisgroene nieuwe naalden, die jong fluweelzacht zijn. Decidua betekent loof verliezend.
Is lariks hout duurzaam?
Lariks, ook gekend als douglas of oregon is de meest duurzame en hardste Europese naaldhoutsoort. Dit geeft een groot verschil met de veel minder duurzame den en vuren (grenen). Lariks worden dan ook niet aanzien als een zachthoutsoort maar eerder als een halfharde houtsoort.
Hoe lang gaat lariks mee?
Lariks douglas is een unieke houtsoort. Het hout is zeer populair in Nederland maar is niet altijd het makkelijkste hout om te bewerken. Het is namelijk afkomstig van een bepaald type lariks, dat snel groeit en vrij zacht hout oplevert. Dit hout gaat onbewerkt ongeveer 10 tot 15 jaar mee.
Is Larix giftig?
Van de verse en gedroogde naalden van de den, spar, lariks en jeneverbes kan thee getrokken worden. Je kunt de naalden ook suikeren. Van de naalden van de jeneverbes kun je ook olie of siroop van te maken. Ze krijgen dan dezelfde smaak als de bessen zelf.