Inhoudsopgave
Waar bioplastic weggooien?
Thuis op de composthoop vergaat bioplastic niet goed. Gooi composteerbaar bioplastic daarom bij het restafval. Staat er géén Kiemplantlogo of OK Compostlogo op de verpakking, maar wél woorden als: composteerbaar, biodegradable of biologisch afbreekbaar? Gooi deze verpakkingen ook bij het restafval.
Waar gooi je theezakjes weg?
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal.
Waar laat je etensresten?
Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak)!
Hoe vergaat bioplastic?
Het product wordt afgebroken door micro- organismen tot minerale bestanddelen (zouten en/of biomassa), CO2 of CH4 en H2O. Composteren: Een gespecialiseerde vorm van biodegradatie, waarbij het product door micro-organismen wordt afgebroken tot een voedselrijk substraat.
Is bioplastic biologisch afbreekbaar?
Biobased plastics = (voor een deel) ontwikkeld uit planten, maar hoeft niet perse biologisch afbreekbaar te zijn. Bioplastics = kán uit olie-gebaseerde kunststof bestaan die dan wel 100% biologisch afbreekbaar moet zijn.
Wat is het verschil tussen klein chemisch afval en gewoon chemisch afval?
Chemisch afval afkomstig van laboratoriumanalysen en huishoudelijk gebruik wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt en is meestal schadelijk voor de gezondheid. Daarentegen wordt industrieel chemisch afval in grote hoeveelheden geproduceerd, terwijl de giftigheid varieert van inert en onschadelijk tot dodelijk giftig.
Welke theezakjes mogen niet in de Groentebak?
In een theezakje zitten theeblaadjes, wat – als het goed is – een hartstikke natuurlijk product is. Dit zou dus bij het gft-afval kunnen (groente, fruit en tuin). Maar de thee zit in een zakje dat meestal van kunststof gemaakt is. Hierdoor mag een theezakje dus niet bij het gft.
Waarom theezakje bij restafval?
Juist vanwege die tegenstrijdigheid, en omdat je vaak zelf niet kunt zien of er plastic in zit, zegt Milieu Centraal in de Afvalscheidingswijzer: voor de zekerheid álle theezakjes bij het restafval. Zo komt er geen plastic in ons gft, en dus in de compost die over het land wordt uitgestrooid.
Wat moet je met etensresten doen?
Doe gft en etensresten zo droog mogelijk in de container: etensresten goed laten uitlekken en gemaaid gras een dag laten drogen. In de schaduw blijft uw bak langer koel en dus langer fris. Maak regelmatig de geleegde bak schoon met water en scheut azijn of groene zeep.