Kan uitleggen hoe het zenuw en hormoonstelsel samenwerken in de regulering van de bloeddruk?

Kan uitleggen hoe het zenuw en hormoonstelsel samenwerken in de regulering van de bloeddruk?

In de baroreceptoren in de aortaboog en de halsslagaders wordt de bloeddruk gemeten. Vanuit deze receptoren worden zenuwimpulsen geleid naar het vasomotorische centrum in het verlengde merg. Vanuit dit gedeelte van de hersenen wordt het gladde spierweefsel rondom arteriolen samengetrokken.

Welke gegevens worden uitgewisseld tussen het bloedvatenstelsel en het ademhalingsstelsel?

Het bloed dat door deze haarvaten stroomt neemt de zuurstof uit de ingeademde lucht op en geeft koolzuurgas uit het bloed af. De wand van de longblaasjes vormt dus de plaats tussen ademhalingsstelsel en bloedsomloop waar zuurstof en koolzuurgas worden uitgewisseld.

Lees ook:   Waarom kun je niet zwanger worden als je ongesteld bent?

Welk Lichaamsstelsel behandeld in de les zorgt voor de afvoer van de afvalstoffen in de huid?

Het urinaire stelsel Het scheidt de afvalstoffen en voert deze af. Op die manier zorgt het stelsel voor de zoutbalans en de waterhuishouding van het lichaam.

Waar bevinden zich de Baroreceptoren?

Dit gebeurt door middel van de baroreceptoren: speciale rek-gevoelige zintuigen die zich onder andere bevinden aan weerszijden aan de binnenzijde van de halsslagaders (arteriae carotides) en in de aortaboog. Deze reflex werkt zeer snel en komt in actie bij plotselinge drukveranderingen.

Wat hoort bij het bloedvatenstelsel?

Het hart- en bloedvatenstelsel van het lichaam bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Er zijn twee soorten bloedvaten: slagaders (of arteriën) en aders (of venen). Het hart pompt het bloed uit het hart via de slagaders en het bloed wordt terug naar het hart gevoerd via de aders of venen.

Waar worden aminozuren opgeslagen?

Nadat aminozuren, die ontstaan door de afbraak van de eiwitten uit ons voedsel, in het bloed terecht zijn gekomen, worden ze vervoerd naar de lever en naar de lichaamscellen. De lever maakt van aminozuren weer eiwitten.

Lees ook:   Hoe kreukvrij wassen?

Welke voedingsstoffen worden verwerkt in de lever?

Hieronder vallen onder andere cholesterol, eiwitonderdelen voor hemoglobine (de stof die de zuurstof in het bloed vervoert), eiwitten die nodig zijn voor de stolling van het bloed en afweerstoffen. Daarnaast wordt in de lever ook glycogeen opgeslagen, een belangrijke brandstof voor vele processen in het lichaam.

Wat is een bloedvatenstelsel?

Het bloedvatenstelsel is het geheel aan bloedvaten in je lichaam. Hier stroomt je bloed doorheen. Je bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Deze bloedvaten vormen het wegennet waarlangs je bloed al je cellen, weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Daarnaast worden afvalstoffen afgevoerd.

Wat zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel?

Aandoeningen aan het zenuwstelsel. Ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen zijn ziekten die de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de zintuigen treffen. De meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel worden hieronder beschreven. Parkinson : Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen.

Lees ook:   Wat betekent Meerzicht?

Wat zijn ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen?

Ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen zijn ziekten die de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de zintuigen treffen. De meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel worden hieronder beschreven. Parkinson : Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen.