Kan je ziek worden van stikstof?

Kan je ziek worden van stikstof?

De stikstof wordt bij het terugkeren naar normale druk niet snel genoeg via de longen afgevoerd. De stikstof vormt dan belletjes in de bloedvaten, waardoor de bloedsomloop wordt gehinderd (embolie). Als zulke bellen in de hersenen ontstaan kan dit zelfs dodelijk zijn.

Waar kan koolmonoxide vandaan komen?

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig aanvoer van zuurstof is. Dit kan het geval zijn in een slecht geventileerde ruimte of bij slecht onderhouden of verkeerd aangesloten gasgestookte toestellen.

Hoe kun je zien of je koolmonoxide in huis hebt?

Koolmonoxide is onzichtbaar. Deze dingen kunnen erop wijzen dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is: Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken. De klachten nemen langzaam af zodra je naar buiten gaat.

Hoe ontstaan CO?

Bij de normale verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of stookolie, ontstaat koolstofdioxide (CO2). Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO).

Hoe kan CO ontstaan in woningen?

Verwarmingstoestellen en warmwaterinstallaties in huis kunnen mogelijke bronnen van CO zijn. Koolstofmonoxide komt door ademhaling in het bloed terecht en zorgt ervoor dat er onvoldoende zuurstof naar de organen gaat. Vooral het hart en de hersenen zijn zeer gevoelig voor een gebrek aan zuurstof.

Waar ruikt koolmonoxide naar?

Hoe goed uw neus ook is, koolmonoxide ruikt u niet. Ook kunt u koolmonoxide niet in de lucht proeven. Gelukkig zijn er wel manieren om een onvolledige verbranding te herkennen. Als een gastoestel niet goed werkt, is de vlam oranje in plaats van blauw.

Wat te doen bij vermoeden koolmonoxide?

Wat te doen bij verdenking van koolmonoxidevergiftiging? Indien mogelijk: Schakel het apparaat uit. Verlaat direct de ruimte, het beste is om naar buiten te gaan. Bel de brandweer en de ambulancedienst (in heel Europa geldt het alarmnummer 112).

Wat zijn de vervuilers van NO2?

Bronnen zijn koken op gas, verwarmen met hout of andere fossiele brandstoffen of een warmwatervoorziening op gas. Ook passief roken vormt een bron van NO2 binnenshuis, net zoals de buitenlucht in geval van wonen langs drukke verkeerswegen, bij vliegvelden of in de buurt van industrie.