Kan je door stress hartkloppingen krijgen?

Kan je door stress hartkloppingen krijgen?

Hartkloppingen door stress, kunnen soms heel beangstigend zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Veel van mijn cliënten ervaren dat hun hart harder slaat of onregelmatig klopt, wat hen onnodig veel stress geeft.

Kan je hart op hol slaan?

Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een cerebrovasculair accident (CVA, beroerte) kunnen veroorzaken.

Kunnen hartritmestoornissen terugkomen?

Als de hartritmestoornis goed te behandelen is, heb je er weinig of soms zelfs geen klachten van. Maar bij sommige mensen komen de klachten steeds terug of zijn erg lastig.

Heeft stress invloed op hartslag?

Bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier extra zuurstof nodig. Ook vormen zich sneller bloedstolsels. Hierdoor heb je een grotere kans op pijn op de borst (angina pectoris) of een hartinfarct. Ook kan hevige stress hartritmestoornissen veroorzaken, vooral bij mensen die erfelijke aanleg hebben.

Wat voel je als je hart op hol slaat?

Sommige mensen voelen hartkloppingen in hun borst, anderen voelen ze in de keel of hals. Hartkloppingen kunnen een onaangenaam gevoel geven. Maar het hart kan ook snel of onregelmatig kloppen zonder dat je het merkt. Wanneer het voelt alsof je hart soms een slag overslaat noem je dit hartoverslagen.

Wat kun je zelf doen tegen hartritmestoornissen?

De meest toegepaste behandelingen om uw hartritme weer normaal te krijgen zijn:

  • Medicijnen.
  • Cardioversie.
  • Elektrische cardioversie: onder narcose krijgt u een elektrisch schokje om zo uw hartritme weer normaal te krijgen.
  • Cardioversie met medicijnen: u krijgt per infuus medicijnen.
  • Ablatie.
  • Pacemaker.
  • ICD.

https://www.youtube.com/channel/UCL9uVYx9Gd2bcCzQoe0te4A