Kan je dood gaan aan teveel insuline?

Kan je dood gaan aan teveel insuline?

Bij een hoge dosis ingespoten insuline is het mogelijk dat een directe hersendood optreedt. Vaker echter is de doodsoorzaak secundair. Omdat de hersencellen niet goed meer functioneren, worden de ademhaling en het hartritme niet goed meer bestuurd en raakt de persoon in coma.

Is insuline spuiten gevaarlijk?

Een gevaarlijk hormoon Maar insuline is ook een gevaarlijk middel. Bij een te hoge dosering, of een onverwacht sterke respons van het lichaam, kan na toediening de concentratie glucose zo ver teruglopen dat vitale cellen in de hersenen onvoldoende brandstof toegevoerd krijgen en afsterven.

Wat is de plaats van een insuline injecteren?

De plaats van insuline injecteren is afhankelijk van de soort insuline en de dikte van de vetlaag. Kortwerkende insuline werkt het snelst als het onder de buikhuid wordt geïnjecteerd. Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been.

Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.

Is ouderdomssuiker gevoelig voor insuline?

Bij ouderdomssuiker maakt de alvleesklier nog wel wat insuline aan maar is het niet genoeg of je lichaam is er niet meer gevoelig voor. Pas als de alvleesklier nauwelijks tot geen insuline meer aanmaakt komt de spuit tevoorschijn. Dat is de enige manier om te voorkomen dat je een hypo krijgt. Dat en het toedienen van de juiste dosis.