Inhoudsopgave
Kan je alcohol drinken met anticonceptiepil?
Er zijn bij gezonde mensen geen interacties bekend tussen de anticonceptiepil en alcohol. Maar: als je lever minder goed werkt, bijvoorbeeld door een leverziekte of overmatig alcoholgebruik, neemt de werkzaamheid van de pil wel af. Je lever kan overbelast raken.
Waarom doorbraakbloeding pil?
Doorbraakbloeding met de pil Doorbraakbloedingen treden meestal op tijdens de eerste 3-6 maanden nadat je met de pil begint, omdat je lichaam zich dan aanpast aan de nieuwe hormonen. Onthoud dat een doorbraakbloeding meestal een tijdelijke fase is en dat het niet perse betekent dat de pil niet werkt.
Waarom geen pil slikken?
De pil is niet geschikt als je ouder bent dan 35 en roker bent. Je hebt dan een verhoogde kans op trombose, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Ook voor vrouwen ouder dan 40 jaar (die niet roken) is de pil minder geschikt. Het risico op trombose is hoger bij pillen van de derde- en vierde generatie.
Kan je buikpijn krijgen van de pil?
Onder vaak voorkomende bijwerkingen staan daarnaast onder meer depressieve stemming en stemmingsveranderingen. Ook hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijn in de borsten en gewichtstoename worden vaak genoemd. Dit alles komt voor bij 1 tot 10 procent van de gebruiksters.
Wat doen als je een doorbraakbloeding hebt?
Wat te doen bij een doorbraakbloeding? Neem contact op met je huisarts bij hevig bloedverlies tijdens de eerste paar maanden pilgebruik of als het na enkele dagen niet is gestopt. Je kunt dan samen op zoek naar een andere anticonceptiepil.
Wat moet je doen als je een doorbraakbloeding hebt?
Neem dan altijd contact op met je huisarts. De kans is groot dat het bloedverlies een onschuldige oorzaak heeft. Toch kan spotting ook een teken zijn dat er meer aan de hand is. Daarom is het goed om dit met je huisarts te bespreken.
Is het slecht om tijdelijk te stoppen met de pil?
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Is de pil troep?
“De pil kun je niet bestempelen als troep”, reageert gynaecoloog Barbara Havenith, als ik haar deze vraag voorleg. “Iedere vrouw ervaart de effecten van de pil op een andere manier. Jij kunt er neerslachtige gevoelens door krijgen, ter- wijl een andere vrouw nergens last van heeft.
Wat kunnen bijwerkingen zijn van de pil?
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan doorgaans binnen enkele dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.