Inhoudsopgave
Kan ik opgeroepen worden voor het leger?
Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. De opschorting wil zeggen dat burgers geen militaire dienst hoeven te vervullen zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist. De Nederlandse krijgsmacht bestaat sindsdien volledig uit (vrijwillige) beroepsmilitairen.
Welke vaccinaties heb ik gehad in militaire dienst?
Artikel 1 De militair in werkelijke dienst wordt ter gelegenheid van de opkomst gevaccineerd tegen: a. difterie, tetanus en poliomyelitis (DTP), b. tyfus, c. hepatitis A en B, en d.
Wat gebeurd er als je dienstplicht weigert?
Maar er zitten geen enkele consequenties aan vast.” Het zit namelijk zo: je hebt dienstplicht en opkomstplicht. De opkomstplicht houdt in dat dienstplichtige mannen daadwerkelijk opgeroepen kunnen worden om actief deel te nemen aan het leger. Maar deze wet is sinds 1996 verleden tijd.
Waarom werd de dienstplicht afgeschaft?
De voornaamste reden dat de dienstplicht destijds opgeschort werd, was het asociale en oneerlijke karakter ervan. Voor jonge vrouwen was er bijvoorbeeld geen plaats binnen het leger dienstplichtigen. Ook volgde de ene vrijstelling de andere op, om nog maar te zwijgen van de talrijke uitvluchten en zelfs fraude.
Wat is een stereo spuit?
Stereo dus. Boem. Hoewel stereoprik of cola- sinasprik nog wel aantrekkelijk en leuk klinkt, gaat het om twee injecties in de Hullen dinsdagmiddag, die in werkelijkheid de BMR-prik en de DTP- prik heten. Het moet kinderen behoeden voor de bof, mazelen, rodehond, difterie, tetanus en polio.
Welke vaccinaties in het leger?
Het gaat om de volgende vaccinaties: 1) Tetanus, 5) Mazelen-bof-rubella, 2) Difterie, 6) Hepatitis B, 3) Kinkhoest, 7) Influenza, 4) Poliomyelitis, 8) Pneumokokken. Het is nuttig om de toediening van deze vaccinaties eveneens in het internationale gele vaccinatieboekje te noteren.
Hoe lang was de dienstplicht in Nederland?
Jarenlang gold in Nederland een dienstplicht van 18 maanden voor soldaten en 21 voor officieren en onderofficieren, maar de dienstplicht heeft ook 20 en 16 maanden geduurd. Vanaf 1983 was het ‘nog maar’ 14 maanden voor gewone soldaten en 16 voor (onder)officieren, waar later nog eens 2 maanden vanaf ging.