Inhoudsopgave
Kan ik in het buitenland bevallen?
In het buitenland bevallen van een kind is meestal wel wat ingewikkelder dan in Nederland. Het is vooral een langdurige procedure om je kind een visum, geboorteakte en paspoort te geven. Pas dan mag je kind eindelijk naar Nederland. Hopelijk gaat jouw reis goed en maak je geen bevalling in het buitenland mee.
Hoe is de zorg in Zweden geregeld?
Zweden heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit belastingen. Iedereen die woont of werkt in Zweden is verzekerd via dit stelsel. Het nationale kantoor voor de sociale zekerheid in Zweden, de Försäkringskassan, zorgt voor de uitvoering en de compensatie van de zorgkosten.
Wat kost een zorgverzekering in Zweden?
Als u een geldige Europese zorgpas heeft, betaalt u alle kosten tot 3000 Zweedse kroon (± 315 euro) zelf. U betaalt 50% van de kosten tussen 3001 en 15 000 kroon. Van de kosten boven de 15 000 kroon betaalt u 15% zelf. Patiënten onder de 24 worden gratis behandeld.
Welke zorgverzekering vergoed buitenland?
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Wat als je bevalt in buitenland?
Wanneer u in het buitenland aangifte van geboorte doet, krijgt u een geboorteakte mee. Soms moet u eerst deze buitenlandse akte laten legaliseren om hem in Nederland te gebruiken. Of u de akte moet laten legaliseren, hangt af van het land waar uw kind geboren is.
Wat als je kind in het buitenland geboren wordt?
Als uw kind buiten Nederland wordt geboren, dan moet u in het geboorteland aangifte doen van de geboorte. U doet dit bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis. De termijn waarbinnen u geboorteaangifte moet doen verschilt per land.