Inhoudsopgave
Kan een melanoom jeuken?
Een patiënt met een melanoom kan klagen over jeuk, bloedinkjes of wondjes in het gezwel. Soms geeft het melanoom helemaal geen klachten. Een melanoom kan ontstaan uit een goedaardige of onrustige moedervlek of in een van te voren “gave” huid. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen.
Wat moet je doen als je moedervlek jeukt?
Als een moedervlek uitdroogt ten gevolge van een droge huid kan deze ook jeuk geven of zelfs wat gaan steken. Is er geen duidelijke oorzaak voor de jeuk- en/of pijnklachten dan is het altijd raadzaam om de moedervlek aan uw dermatoloog te laten zien.
Wat moet je doen als een moedervlek jeukt?
Wat kun je doen tegen de jeuk? Jeukende moedervlekken kunt u het best goed invetten en goed beschermen tegen irritatie. Het blijft belangrijk om een jeukende moedervlek goed in de gaten te houden en bij verandering (van grootte, kleur, vorm), naar de huisarts te gaan.
Wat zijn gewone moedervlekken?
Gewone moedervlekken – bol, zacht en egaal van kleur – worden zelden kwaadaardig. De kans daarop is minder dan één op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige – in medische termen ‘atypische’ – moedervlekken. Die kunnen uitgroeien tot een gevaarlijke vorm van huidkanker, ook wel melanoom genaamd.
Waarom wordt een verdachte moedervlek verwijderd?
Vandaar dat een verdachte moedervlek in principe altijd wordt verwijderd. Afhankelijk van de soort moedervlek en zijn eigen expertise doet een huisarts dat zelf of verwijst hij door naar een dermatoloog. Een dermatoloog heeft wél veel ervaring met het beoordelen van verdachte moedervlekken.
Waarom veranderen moedervlekken in huidkanker?
Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt uiterst zelden. Houd nieuwe moedervlekken, vooral als u al wat ouder bent, in de gaten. Want soms ontstaat huidkanker niet in een gewone moedervlek, maar kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn.