Inhoudsopgave
Is protesteren een grondrecht?
‘Op grond van artikel 9 van onze Grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren. Dit recht houdt in dat je samen met één of meer personen in het openbaar een mening mag uiten. De inhoud van die meningsuiting doet er, bij de vraag of het mag ja of nee, niet toe.
Heb je een vergunning nodig voor een protest?
Iedereen mag demonstreren, zonder dat je daarvoor een vergunning nodig hebt. Wel moet je een demonstratie van tevoren aanmelden bij de gemeente, zodat de burgemeester en de politie zich goed kunnen voorbereiden en er afspraken kunnen worden gemaakt.
Hoe ontstaat een protest?
Protest (van het Lat.: pro is ‘voor’, testari is ‘getuigen’) is het uitdrukken van negatieve gevoelens omtrent bepaalde politieke of maatschappelijke problemen. Op deze manier hopen mensen een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. Protesten worden al eeuwenlang gevoerd.
Hoe moet je een protest organiseren?
- Prik een dag en tijdstip.
- Meld de demonstratie bij je gemeente.
- Promoot de demonstratie.
- Knutsel spandoeken en borden.
- Maak flyers en persmappen.
- Bedenk een pakkende slogan om mee te demonstreren.
- Sta open voor een gesprek.
Wat heb je nodig voor een protest?
Krijg de benodigde vergunningen. Neem contact op met de gemeente om erachter te komen of je een vergunning nodig hebt voor een demonstratie op de gekozen locatie. Elke stad heeft haar eigen regels over hoeveel mensen er mogen protesteren en waar ze mogen verzamelen.
Heb je altijd recht om te demonstreren?
Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking.
Wie kan EVRM beperken?
Beperkingssystematiek in de Grondwet en het EVRM Een competentievoorschrift geeft aan wie bevoegd is om een grondrecht te beperken. Dit gebeurt bij de wet of bij of krachtens de wet. Het woord ‘wet’ ziet op een wet in formele zin die specifiek is gemaakt om de beperking mogelijk te maken.
Kan je grondrechten beperken?
Een grondrecht kan alleen beperkt worden indien de Grondwet dat via een specifieke clausulering toestaat. Er moet dus een specifieke bepaling bestaan die de bevoegdheid geeft het grondrecht te beperken. Bijvoorbeeld: behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen uit artikel 4 van de Grondwet.