Inhoudsopgave
Is opgedroogde verf chemisch afval?
verfblikken in de afvalcontainer weg te gooien. Dit geldt overigens ook voor verfblikken waar opgedroogde verf in zit. Heeft u nog verfresten of gebruikt u geen verf op waterbasis, dan dient u de verfrestanten en verfblikken als klein chemisch afval (KCA) af te voeren.
Waar moet chemisch afval heen?
Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot. En meestal ook bij winkels die producten verkopen die tot kca behoren. Ongebruikte medicijnen kunt u bij de meeste apotheken inleveren.
Waarom wordt kca apart ingezameld?
Producten als spaarlampen en oplaadbare batterijen behoren ook tot het kca. Ze zijn dan wel energiebesparend, maar daarom nog niet minder schadelijk voor het milieu. Kca wordt gescheiden ingezameld omdat het apart moet worden verwerkt. Dat is ook nodig om de veiligheid van vuilnismannen te waarborgen.
Waarom moet je kca apart inleveren?
Klein Chemisch Afval (KCA) veroorzaakt milieuproblemen als het op de stortplaats of in de afvalverbranding terecht komt. Daarom wordt het apart verwerkt. KCA bestaat uit allerlei verschillende stoffen, die allemaal op een andere wijze verwerkt moeten worden. U moet het dus afzonderlijk bewaren en inleveren.
Waar kan ik verfblikken weggooien?
Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval.
Is watergedragen verf chemisch afval?
Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA). Dat geldt ook voor watergedragen verf. Er zitten altijd chemicaliën in die je niet bij het restafval wil.
Waar lever je brandblussers in?
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze onder meer afvoeren of binnenbrengen bij het lokale milieupark van je gemeente of bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven als Avalex.
Wat mag er bij chemisch afval?
Klein chemisch afval (KCA)
- Batterijen.
- Spaarlampen en energiezuinige lampen.
- TL-buizen.
- Vloeibare gootsteenontstopper.
- Lampenolie.
- Petrolium.
- Bestrijdingsmiddelen / insecticiden.
- Medicijnen (Deze kun je soms ook inleveren bij de apotheek)
Wat is betekenis van kga?
Kga staat voor ‘klein gevaarlijk afval’. Het zijn afvalstoffen in kleine hoe- veelheden afkomstig van huishoudelijk gebruik.
Wat valt er onder kga?
Klein gevaarlijk afval (KGA) zijn resten van producten waarin gevaarlijke chemische producten zijn verwerkt. Ze horen niet bij het restafval. Breng ze naar het recyclagepark of een KGA-ophaling in uw buurt….Hoe aanbieden?
- ‘Chemische’ afvalstoffen zijn vaak gevaarlijk.
- Meng geen producten.
Wat moet je absoluut niet doen met de verpakkingen van kca producten?
Lege plastic verpakkingen van klein chemisch afval (bijvoorbeeld lege flessen van terpentine, wasbenzine en kwastreiniger) mogen in de zak met plastic verpakkingen. Ze moeten wel goed leeg zijn, anders verstoren restanten de recycling. Lege verfblikken (of met wat opgedroogde restanten) mogen in het restafval.
Waar moet je verf weggooien?
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.