Is Mola-zwangerschap erfelijk?

Is Mola-zwangerschap erfelijk?

Sommige vrouwen lopen wel meer kans, bijvoorbeeld vrouwen die afkomstig zijn uit Zuid-Oost-Azië. Mogelijk spelen erfelijke factoren een rol. Ook de leeftijd is van belang: vrouwen onder de 15 en boven de 40 jaar hebben meer kans op een mola. Meestal is er geen oorzaak voor een mola-zwangerschap aan te wijzen.

Hoe vaak komt Mola-zwangerschap voor?

In Nederland komen per jaar zo’n 200-240 molazwangerschappen voor. Dit is ongeveer 1 op de 2.000 zwangerschappen. Bij ongeveer 15 % van de molazwangerschappen daalt het zwangerschapshormoon niet spontaan en ontwikkelt zich een persisterende trofoblastziekte. Per jaar krijgen zo’n 9 vrouwen een choriocarcinoom.

Is Mola-zwangerschap kanker?

Een trofoblasttumor ontstaat meestal na een mola-zwangerschap. Dit is een zwangerschap waarbij de embryo op een gegeven moment niet meer doorgroeit, maar de placenta wel. Hierdoor ontstaan veel kleine blaasjes die de baarmoederholte vullen. Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening.

Hoe komt het dat je placenta scheurt?

Oorzaken. Meestal is een loslatende placenta het gevolg van een gescheurd bloedvaatje tussen de placenta en je baarmoederwand. Het bloed hoopt zich op en trekt de placenta los van de wand. Doordat hierbij ook weer bloedvaten scheuren, verergert de situatie zeer snel.

Hoe hoog hCG bij Mola-zwangerschap?

Kenmerkend voor een mola-zwangerschap is het zeer hoge HCG-gehalte: het aantal zwangerschapshormonen in je bloed. Soms zijn er klachten die lijken op zwangerschapsvergiftiging: oedeem, hoge bloeddruk en eiwit in de urine.

Wat zou het risico zijn als het embryo niet weggehaald wordt en verder groeit?

Nadelen van een curettage Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Een enkele keer komt een perforatie voor: het dunne slangetje of de curette gaat dan per ongeluk door de wand van de baarmoeder heen.

Hoe voelt een Mola-zwangerschap?

Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.

Wat als de placenta niet komt?

Als de nageboorte niet gebeurt Het uitdrijven van de placenta kan bespoedigd worden door een injectie met het hormoon oxytocine. Ook het zuigen aan de tepel van de moeder door de baby kan de nageboorte op gang brengen. Als de placenta een uur na de geboorte nog niet geboren is, zal deze operatief verwijderd worden.

Hoe voelt een Mola zwangerschap?

Hoe snel daalt HCG na Mola?

Als er sprake is van een mola-zwangerschap wordt in het ziekenhuis de baarmoederholte via de vagina leeggemaakt met een dun slangetje (curettage). Na die behandeling moet de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) in het bloed binnen 8 weken dalen tot normale waarden.