Is de bestuursrechter lijdelijk?

Is de bestuursrechter lijdelijk?

De niet-lijdelijke bestuursrechter Nu stond de bestuursrechter al niet bekend als een ‘lijdelijke rechter’. Maar de mate waarin hij (m/v) tegenwoordig de regie van een zitting naar zich toe trekt – en dus bij de burger wegtrekt – vertoont een wel bijzonder groot verschil met de ‘gewone’ (civiele) rechter.

Hoe zit bestuursrecht in elkaar?

Een bestuursrechtelijke procedure is een rechtszaak tegen de overheid. In het bestuursrecht staan de regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld over subsidies of vergunningen. Bestuursrecht heet ook wel administratief recht.

Wat doet de bestuursrechter?

Hoogste algemene bestuursrechter Zij doet uitspraak in geschillen over besluiten van de overheid. In de meeste gevallen gaat het om een geschil tussen een burger of een bedrijf aan de ene kant en de overheid (gemeente, provincie en Rijksoverheid) aan de andere kant.

Wie zijn er betrokken binnen het bestuursprocesrecht?

Bij besluiten van bestuursorganen zijn altijd belangen van burgers direct betrokken, soms ook die van overheden. Wie direct belanghebbende bij een besluit is, en het er niet mee eens is, kan doorgaans bezwaar maken tegen dat besluit.

Wat is een rechtsbescherming?

Rechtsbescherming is volgens een gangbare definitie ‘het geheel van mogelijkheden in een samenleving om (achteraf) op te komen tegen besluiten en handelingen van overheidsorganen’.

Waar zit de bestuursrechter?

Rechtbank Rotterdam – de enige rechtbank in Nederland die oordeelt in beroepsprocedures op grond van bepaalde wetten binnen het economisch bestuursrecht. Rechtbank Den Haag – de enige rechtbank in Nederland die oordeelt in beroepsprocedures over arbeidszaken van militairen.

Welke rechten vallen onder bestuursrecht?

Bestuursrecht gaat over besluiten die te maken hebben met de overheid. Voorbeelden van bestuursrecht zijn uitkeringen, vergunningen, dwangbevel, planschade etc. Indien u het niet eens bent met een besluit van de overheid, bezwaar gemaakt heeft en dat is afgewezen, kunt u een beroep doen bij de bestuursrechter.

Wat is het hoogste rechtsorgaan?

Een uitspraak van een rechter is bindend, maar een burger kan wel in hoger beroep gaan tegen een uitspraak van een rechter. Een hogere rechter gaat de hele zaak dan opnieuw behandelen. In veel gevallen kan men daartegen nog cassatie aantekenen bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland.

Welke zaken behandelt de bestuursrechter?

arbeidszaken van ambtenaren. belastingzaken en toeslagen. vreemdelingenzaken (zoals een asielaanvraag) bestuursrechtelijke sancties (zoals het moeten slopen van een schuur die zonder vergunning is gebouwd of een boete voor het overtreden van de Meststoffenwet)

Wat is finale geschillenbeslechting?

Volgens de juridische literatuur is een geschil definitief beslecht als na de uitspraak van de rechter geen nieuw besluit meer behoeft te worden genomen (Schueler 2007).

Wat betekent rechtsbescherming en rechtshandhaving?

Je rechten die je gegeven worden via een wet kunnen zo beschermt worden door toetsing. Rechtshandhaving: Om het recht te handhaven moeten de wetten en rechten gehandhaafd worden. Dat gebeurt veelal door de politie, gerechtsdeurwaarders en het openbaar ministerie.