Is bleekwater een zuur?

Is bleekwater een zuur?

Huishoudelijk bleekwater bevat tussen 5 en 15 graden natriumhypochloriet. Er gebeuren vaak ongevallen als men bleekwater mengt met een zuur of bij het reinigen van de toiletpot, als men bleekwater na een ontkalker gebruikt. Het zuur van de ontkalker werkt in op het bleekwater waarbij chloordampen vrijkomen.

Is chloor zuur?

Het is een zeer sterk, oxiderend en instabiel zuur (soms stabiel mits de concentratie niet boven de 30% komt).

Is bleek inademen gevaarlijk?

Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.

Wat mag je niet mengen met bleek?

Bleek + ontsmettingsalcohol Hoewel het er in werkelijkheid misschien niet voor zal zorgen dat je echt buiten bewustzijn raakt, kan deze combinatie wel irriterend en giftig zijn. Hoe dan ook, onthoud: mix bleek nooit met wat dan ook, behalve gewoon water.

Is dunne bleek chloor?

Bleekmiddel daartegenin is een zeer kleine verdunning van chloor (verhouding van 90 /10) een andere chemische middel erin om materialen te kunnen verwitten / om kleding wit te maken. Bleek is een verdunde oplossing van natriumhypochloriet (in de scheikunde afgekort als NaClO).

Is bleekwater een base?

Zoals in het vorige stukje over pH-waardes, bleek dat chloor en bleekwater een totaal verschillende pH-waarde hebben. De ene stof is zuur, terwijl de andere stof juist een base is.

Wat is chloordamp?

Wanneer een te hoge dosis van zwembadproducten aan het water wordt toegevoegd, kan er eventueel een beetje chloordamp ontstaan, net boven het wateroppervlak. Het mengen van bleekwater met een zuur is een vaak voorkomend ongeval. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer bleekwater gelijktijdig met een ontkalker wordt gebruikt.

Wat moet je doen als je chloor hebt ingeademd?

Bij eenmalig inademen van chloordamp, met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest, verlaat men best onmiddellijk de plaats van het ongeval. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen, na enkele uren.

Is bleek drinken dodelijk?

Javel drinken is helemaal gevaarlijk, omdat het kan leiden tot brandwonden in de slokdarm en de maag. Ook hier geldt: veel water drinken en je onmiddellijk naar het ziekenhuis begeven. Niet braken, want dan komt de javel opnieuw langs de al geïrriteerde slokdarm.

Welke schoonmaakproducten mag je mengen?

Je kunt waterstofperoxide en azijn prima achterelkaar gebruiken zonder dat het geen enkel probleem vormt. Toch kun je de twee absoluut niet mengen. Als je de twee middelen mengt, transformeert het in bijtend zuur. Dit spul is is erg irriterend en kan de huid, ogen, keel, neus en longen beschadigen.

Welke schoonmaakmiddelen moet je niet mengen?

De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.

Is er verschil tussen chloor en bleekwater?

Chloor is gasvormig en daar valt nou eenmaal lastig mee schoon te maken. Bleekwater wordt gemaakt door chloorgas door water te leiden, waar natriumhydroxide in is opgelost. Bleek is dus een verdunde oplossing met het meest actieve ingrediënt: natriumhypochloriet (wat ook weer invloeden heeft vanuit de zoutindustrie).