Is asfalt milieuvriendelijk?

Is asfalt milieuvriendelijk?

Normaal asfalt wordt bij ongeveer 160 °C geproduceerd. Door een speciaal productieproces kunnen we dit duurzame asfalt bij 105 °C produceren. Hierdoor verbruiken we 25% minder energie en stoten we ook 25% minder CO2 uit vergeleken met normaal asfalt.

Is asfalt herbruikbaar?

Duurzaam. De grondstoffen van asfalt, steen en bitumen, veranderen niet tijdens de productie en het gebruik. Daarom is het volledig herbruikbaar.

Wat is de vulstof in asfalt?

Asfalt is een mengsel van steenslag, zand en vulstof, bijeengehouden door bitumen. Dit is een restproduct uit de aardolie-industrie. Bitumen wordt bij hoge temperatuur vloeibaar. Vulstof houdt de bitumen in vloeibare staat bijeen.

Wat is de samenstelling van asfalt?

Asfalt bestaat uit mineraalaggregaat (zand en grind) en een bindmiddel, de bitumen. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende mengsels mogelijk. Er wordt bij wegtoepassingen onderscheid gemaakt tussen onder-, tussen- en toplagen. De onderlagen verzorgen de krachtoverdracht op de ondergrond.

Wat zijn de eigenschappen van een asfaltmengsel?

De eigenschappen van een asfaltmengsel worden bepaald door de grondstoffen waaruit het mengsel is samengesteld. Deze grondstoffen kunnen in twee hoofdgroepen worden ingedeeld: Materialen die bijdragen aan de minerale stapeling (steenslag, grind, fosforslak en zand), wat kan leiden tot steenskelet – of zandskelet mengsels.

Hoe lang heeft een asfaltweg een levensduur?

Standaard DAB (dicht asfalt beton) dat veel gebruikt wordt als toplaag, heeft een levensduur van gemiddeld 17 jaar. Bij ZOAB (zeer open asfalt beton) is de levensduur ongeveer 10 jaar. Hoe lang een asfaltweg meegaat is mede afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die over de weg rijdt en de hoogte van de buitentemperatuur.

Wat is een bitumenasfaltbeton?

asfaltbeton op basis van bitumen (bitumen bevat circa 10 mg/kg PAK en een geringe hoeveelheid zware metalen); asfaltbeton bestaat voor gemiddeld circa 5% uit bindmiddelen (het bitumenasfalt bevat in dat geval 0,5-2,5 mg/kg PAK, wat in vergelijking met teerhoudend asfalt verwaarloosbaar klein is);