Hoezo is een regenboog rond?

Hoezo is een regenboog rond?

Door de verschillende golflengtes wordt elke kleur onder een andere hoek afgebogen. Per kleur wordt het licht in alle richtingen onder zijn eigen hoek teruggekaatst. Hierdoor ontstaat een ronde waaier van verschillende kleuren onder elkaar. Als de zon hoog staat, zie je alleen het bovenste deel van de regenboog.

Waar start een regenboog?

Een regenboog raakt nergens de aarde en heeft dus geen ‘begin’ of ‘einde’.

Waarom kun je het einde van een regenboog niet zien?

Want een regenboog heeft geen begin en eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje. Een cirkel zonder begin of eind. Je kunt de hele regenboog zien als je heel hoog boven de aarde bent.

Wanneer ontstaat de regenboog?

De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt of als er hoge vochtigheid is en de zon is erg fel. Als het licht door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en weerkaatst. Daardoor worden de kleuren apart zichtbaar. De regenboog is eigenlijk een cirkel.

Wat zijn de kleuren van de regenboog?

De regenboog bestaat dus uit een heleboel kleuren. De 7 opvallendste kleuren zijn op volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Om deze volgorde te onthouden zijn er een paar ezelsbruggetjes:

Wat is de breedte van de regenboog?

De boog heeft binnen de kegel een halve tophoek van ongeveer 42 graden; de breedte van de kleurenband van rood tot violet is circa 2 graden. De kleuren van de regenboog worden traditioneel benoemd als (van buiten naar binnen): rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De volgorde kan onthouden worden als ROGGBIV.

Wat is de volgorde van de regenboog?

Bij de oorspronkelijke regenboog zijn de kleuren op de goede volgorde, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Bij de tweede regenboog zijn de kleuren andersom. De buitenste laag is dan blauw en de binnenste laag is rood. De volgorde is dan dus andersom.