Hoeveel planeten hebben we nodig?

Hoeveel planeten hebben we nodig?

Als iedereen zo zou leven zoals ik in 2017 (nog) deed, hadden we volgens het Global Footprint Network maar liefst 3,5 Aarde nodig. Het Global Footprint Network is een internationale organisatie die streeft naar een duurzame toekomst waar alle mensen de kans krijgen op een goed leven binnen de grenzen van één planeet.

Hoeveel aardes gebruiken we?

Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo’n 3,5 aarde. “Maar het is niet het hele verhaal”, zegt De Kraker. “Wat het niet meeneemt is onze impact op de biodiversiteit op aarde.

Hoe voeden we de wereld in 2050?

Hoe gaan we de toekomstige wereldbevolking voeden zonder onze planeet volledig uit te putten? In dit bijzondere boek geven tachtig Wageningse topwetenschappers een uniek inkijkje in hun grensverleggende onderzoek naar het voedselvraagstuk. Hoe maken we onze landbouw duurzamer? Wat ligt er in de toekomst op ons bord?

Hoeveel landoppervlakte op aarde wordt gebruikt voor landbouw?

Momenteel wordt slechts 1,5 miljard hectare ingezet voor het produceren van voedsel voor het direct voeden van de mens, de rest is ingericht voor vee en het verbouwen van veevoer [2]. Het witte deel vertegenwoordigt het oppervlak dat wordt gebruikt voor steden, wegen en andere infrastructuur en wildernis.

Wat is het eerlijke aarde aandeel?

Per persoon, land of product Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen, dan zou elke bewoner gemiddeld recht hebben op 2,1 hectare. Dit heet het Eerlijk Aarde-aandeel.

Hoeveel hectare gebruik ik?

Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve Aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. We vragen dus meer van de Aarde dan ze kan bieden.

Hoeveel aardes heeft een Nederlander nodig?

Als iedereen zou leven als een Nederlander, dan hebben we 3,5 aardbollen nodig om te voldoen aan de consumptie. Wereldwijd bedraagt de ecologische voetafdruk anderhalve aarde. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in 2050 iedereen genoeg te eten heeft?

Ook een beter gebruik van meststoffen, akkerland en zoet water zou de milieu-effecten met een tiende tot een kwart kunnen verminderen. Het halveren van voedselverlies zou, als het op wereldwijde schaal lukt, de milieu-effecten tot een zesde kunnen terugdringen. En die omschakeling is volgens de onderzoekers broodnodig.

Hoe eten we in 2050?

Wat eten we in 2050? – deel 1

  • PLANTAARDIG. In Nederland trilde de landbouwsector vorige week op zijn grondvesten: door de exponentiële groei van schadelijke broeikasgassen werd geopperd om de Nederlandse veestapel te halveren.
  • KWEEKVLEES. We staan aan de vooravond van de big meat challenge.
  • PLANTBASED PROTEINS.

Hoeveel procent van de aarde is geschikt voor landbouw?

Bijna 40 procent van het land op aarde is al in gebruik voor landbouw. Tweederde hiervan betreft (intensief en – vooral – extensief beweide) grasland voor vee.

Wat is een akkerbouwbedrijf?

Akkerbouw is het verbouwen en oogsten van gewassen op braakliggend land. Bij akkerbouw wordt het natuurlijke milieu aangetast om planten te verbouwen voor het menselijk gebruik. Akkerbouw wordt op veel manier toegepast, zoals met de hand of met machines.

Hoeveel ruimte van de aarde zou jij volgens het eerlijk aarde aandeel mogen gebruiken?

Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve Aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken.