Hoelang is de baarmoederhals?
De baarmoederhals (cervix) is tijdens je zwangerschap ongeveer 4 cm lang, door dit ‘gerommel’ verkort de baarmoederhals, het zo geheten verstrijken. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit.
Wat is een verstreken baarmoederhals?
Bij een eerste kind verloopt de ontsluiting meestal trager dan bij een volgende: Voordat er ontsluiting kan ontstaan moet je baarmoedermond verweken en verstrijken. Dit kan bij een eerste kindje best lang duren.
Hoe lang is de baarmoederhals?
De baarmoederhals heeft een gemiddelde lengte van twee tot drie centimeter. De grootte en de vorm van de baarmoederhals kan variëren en veranderen met het ouder worden of door omstandigheden zoals een vaginale geboorte of door hormonale veranderingen. Als vrouwen geen vaginale geboorte hebben, is de opening kleiner en ronder.
Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.
Hoe behandel je een zwanger met een korte baarmoederhals?
Zwangeren met een korte baarmoederhals en met vroegtijdige weeën kunnen behandeld worden met bijvoorbeeld weeënremmers en met medicatie (in verband met de longrijping). Vrouwen die nog geen weeën hebben maar wel een verkorte baarmoederhals kunnen mogelijk ook baat hebben bij medicatie. Hiervoor wordt dan Progesteron voorgeschreven.