Inhoudsopgave
Hoe ziet alvleesklierkanker eruit?
De gal kan niet weg en komt uiteindelijk in het bloed. Bij geelzucht wordt het oogwit geel en is de huid grauwig of geel. Andere klachten bij alvleesklierkanker zijn bijvoorbeeld vettige ontlasting (vetdiarree), afvallen, een opgeblazen gevoel of pijn. Lees meer over de symptomen van alvleesklierkanker.
Hoe groot is de alvleesklier?
De alvleesklier is een langgerekte klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Hij ligt dwars in je buik. Het begin bevindt zich in de bocht van de twaalfvingerige darm en de staart achter de maag, voor de wervelkolom.
Hoe snel groeit tumor alvleesklier?
Blijkbaar groeien de tumoren – die in 95 procent van alle gevallen dodelijk zijn – zeer langzaam, maar gestaag. Gemiddeld doet een enkele mutatie er 11,7 jaar over om uit te groeien tot een tumor, zo concluderen de onderzoekers. Daarna duurt het gemiddeld 6,8 jaar voordat de cellen van deze tumor zich uitzaaiden.
Hoe groot is de overlevingskans bij alvleesklierkanker?
Overlevingskansen. Alvleesklierkanker is zonder behandeling zeer dodelijk: de gemiddelde overleving na diagnose bedraagt zo’n 4 tot 6 maanden. Slechts 1 op 5 patiënten komt in aanmerking voor een behandeling om de kanker te genezen.
Wat is een alvleesklier nodig?
Je hebt deze klier nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en spijsvertering. De alvleesklier is een langgerekte klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Hij ligt dwars in je buik. Het begin bevindt zich in de bocht van de twaalfvingerige darm en de staart achter de maag, voor de wervelkolom.
Wat is de Latijnse naam voor alvleesklier?
De medische, Latijnse naam voor alvleesklier is pancreas. Hij wordt ook weleens buikspeekselklier genoemd.
Wat is kanker in de alvleesklier?
Er kunnen zich verschillende problemen voordoen in de alvleesklier. Hij kan voor korte tijd of telkens weer ontstoken raken, dan spreken we van acute of chronische pancreatitis. Ook kan er kanker ontstaan in de cellen van deze klier: pancreaskanker of alvleesklierkanker.
Hoe reageert de alvleesklier op insuline?
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken. Op een gegeven moment maakt de alvleesklier ook bij diabetes type 2 steeds minder insuline aan.