Hoe zet je een zin in de gebiedende wijs?
Je gebruikt de gebiedende wijs als je een bevel geeft of een wens uitspreekt. Je schrijft dan alleen de stam van het werkwoord. Een zin met een gebiedende wijs heeft geen onderwerp….Je schrijft alleen de stam en het onderwerp vermeld je niet.
- Ga onmiddellijk naar huis!
- Was je handen!
- Doe je jas even uit.
- Let op!
Welke tekstvorm gebruik je gebiedende wijs?
Een zin staat in de “gebiedende wijs” als er een bevel (= een opdracht/boodschap) in de zin staat en er geen onderwerp in die zin staat. Bijvoorbeeld zoals in de volgende zinnen: Schiet die voetbal weg! Leg die sleutels even neer.
Hoe vervoeg je de gebiedende wijs?
Nee. Zowel in de gebiedende wijs enkelvoud als in de gebiedende wijs meervoud schrijven we alleen de stam van het werkwoord, dus: word lid en lever nu uw bijdrage.
Hoe werkt gebiedende wijs?
Omschrijving. De gebiedende wijs (of: imperatief) is een werkwoordsvorm die wordt gebruikt in zinnen die een gebod of bevel uitdrukken. In dergelijke zinnen ontbreekt het onderwerp en staat de gebiedende wijs altijd op de eerste plaats: (1) Verroer je niet!
Wat is beleefde gebiedende wijs?
Als in een zin een bevel of opdracht staat en die zin heeft geen onderwerp, dan staat de zin in de gebiedende wijs. De zin begint met een persoonsvorm die bestaat uit de stam van het werkwoord. Voorbeelden: Leg neer die bal!
Hoe vind je een gebiedende wijs?
De gebiedende wijs (of: imperatief) is een werkwoordsvorm die wordt gebruikt in zinnen die een gebod of bevel uitdrukken. In dergelijke zinnen ontbreekt het onderwerp en staat de gebiedende wijs altijd op de eerste plaats: (1) Verroer je niet! (2) Blijf er toch ook met je vingers van af!
Wat zijn werkwoorden in gebiedende wijs?
De gebiedende wijs is een werkwoordsvorm die we gebruiken om een gebod of een bevel uit te drukken. In zinnen met een gebiedende wijs ontbreekt het onderwerp en staat de werkwoordsvorm op de eerste plaats. 1. Gebruik voor de gebiedende wijs de vorm van de eerste persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd.
Wat betekent veel gebiedende wijs?