Hoe werkt een Tandformule?

Hoe werkt een Tandformule?

De aantallen worden doorgaans boven elkaar geschreven, met boven het aantal in de bovenkaak en onder het aantal in de onderkaak. Omdat een tandformule één helft beschrijft (links of rechts) en een gebit verticaal symmetrisch is, geeft vermenigvuldigen van de tandformule met 2 het totaal aantal tanden.

Wat bevestigt de tand in de kaak?

Tandkas— het gedeelte van het kaakbot waarin de tand of kies is vastgezet. Bij parodontitis kan dit bot door de ontsteking worden aangetast. Wortelvlies— het verbindingsweefsel tussen de wortel van een tand of kies en het tandbot.

Hoe kun je kiezen herkennen?

Een slechte adem en vieze smaak in de mond Verder kun je last hebben van een vieze smaak in de mond zonder dat duidelijk is waar dit vandaan komt. Vertelt iemand anders je dat je een slechte adem hebt, zie je witte vlekken op de tanden en heb je pijn bij het eten of drinken van koude, warme, zure of zoute dingen?

Hoeveel kanalen per tand?

Binnen in de tanden en kiezen bevindt zich levend weefsel, waaronder zenuwen, bindweefsel en bloedvaten, dit weefsel wordt de pulpa genoemd. De wortels van tanden en kiezen zijn hol, binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. In de afbeelding is een kies te zien met drie wortelkanalen.

Hoe stel je een tandformule op?

In een tandformule geven de getallen het aantal snijtanden, hoektanden en kiezen aan. De getallen boven de horizontale lijn geven de tanden en kiezen in de bovenkaak aan. De getallen onder de horizontale lijn geven de tanden en kiezen in de onderkaak aan. De verticale lijn geeft het midden van het gebit aan.

Waar bestaat de pulpa uit?

De gezonde pulpa Binnen in elke tand of kies bevindt zich levend weefsel, bestaande uit o.a. bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt de pulpa genoemd. Vanuit het bot, lopen door voedingskanaaltjes, bloedvaten en zenuwvezels naar de wortel toe.

Kan je een gaatje in je kies zien?

Het kan lastig zijn cariës te herkennen, aangezien niet ieder groefje of verkleuring wijst op een gaatje. Daarnaast zal een gaatje in je tand of kies pas echt zeer doen als het zich in een vergevorderd stadium bevindt en het tandbeen daarbij is aangetast.