Inhoudsopgave
Hoe weet je of je tegen een burn-out aan zit?
Als je ‘op het randje’ zit ofwel tegen overspannenheid aanloopt, dan kun je dat merken aan (een greep uit de vele signalen, reacties en symptomen): Op het werk voel je je onrustig en gejaagd en je bent snel geïrriteerd. Je hebt het gevoel dat het nooit ophoudt.
Wat is het verschil tussen een burn-out en depressie?
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Wat als je kind een burnout heeft?
De gevolgen van een burn-out bij kinderen en jongeren zijn groot. Ze voelen zich vaak onzeker, angstig en lusteloos. Kleine taken kunnen al teveel worden om bij te benen. Kinderen met een burn-out kunnen vaak op onbegrip rekenen, vooral als de diagnose nog niet gesteld is.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen in je lichaam.
Kan een burnout leiden tot depressie?
Iemand met een burn-out heeft een overbelast stresssysteem. De persoon wil graag veel doen, maar heeft er de energie niet voor. “Op het moment dat er weinig zicht is op verbetering van de situatie, kan dit tot depressieve gevoelens leiden”, aldus Rijntjes.
Kan een kind een burn-out hebben?
Een burn-out bij kinderen en jongeren. Het klinkt als een onlogische combinatie, maar helaas komt het voor dat kinderen en jongeren totaal opgebrand raken. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut blijkt zo’n vier tot acht procent van de kinderen (nul tot twaalf jaar) angst- en stemmingsproblemen te hebben.
Kan een kind een burn-out krijgen?
Soms wordt die zo hoog dat ze opbranden, en met een burn-out komen te zitten”, besloten de auteurs uit een onderzoek dat ze uitvoerden bij 2000 Nederlandse jongeren. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 26 procent van de scholieren zegt wel eens symptomen van burn-out te hebben gehad.
Wat is het verschil tussen een burn-out en overspannen?
Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.