Hoe vaak poortkatheter spoelen?

Hoe vaak poortkatheter spoelen?

Het is belangrijk dat u de port-a-cath ongeveer 1x per 4 weken laat flushen. Het is prettig als u van te voren een afspraak hiervoor maakt met de verpleegkundigen van de polikliniek oncologie/hematologie (B3-P). Wanneer u geen afspraak maakt kan in sommige gevallen de wachttijd langer zijn.

Hoe lang blijft een poortkatheter zitten?

Er is geen algemene regel over wanneer een poortkatheter het beste verwijderd wordt. Een infectie van de katheter of bloedklonter kan een reden zijn om het poortje snel te verwijderen. Meestal wachten de artsen enkele maanden tot een jaar na het einde van de chemotherapie om de katheter te verwijderen.

Hoe spoel je een poortkatheter?

Prik de poort loodrecht aan. Let erop dat de naald goed tot op de bodem van de poort zit. Controleer of bloedaspiratie mogelijk is (bloed in de verlengleiding). Spoel de poortkatheter daarna pulserend met 10 ml* NaCl 0,9%.

Waarom spoelen na infuus?

Open eind katheter (perifere canules, katheters zoals Hickman, Broviac, Raaf); er is een directe verbinding tussen de infusievloeistof en de bloedbaan. Regelmatig flushen zal verstopping voorkomen. Zorg dat tijdens het flushen de katheter niet samengedrukt wordt want daardoor kan bloed terugstromen.

Hoe ziet een Port-A-Cath eruit?

Hoe ziet een Port a Cath eruit? Een Port a Cath bestaat uit een reservoir van titanium, of hard plastic (dit is afhankelijk van het merk) met aan de bovenkant een membraan van kunststof, in de vorm van een schijfvormig busje met daaraan een kunststof slangetje: de katheter.

Waarom pulserend spoelen?

Indien een lumen wordt afgesloten is het noodzakelijk om te spoelen met minstens 10ml NaCl 0,9%, met een pulserende beweging. Dit om te voorkomen dat bloedstolsels en medicatieresten de katheter verstoppen.

Hoe vaak infuus doorspoelen?

‘Bij een perifeer infuus volstaat het om elke 12 uur te spoelen en een slotje te maken met NaCl 0,9%.