Hoe servicegraad berekenen?

Hoe servicegraad berekenen?

De servicegraad van je producten kan je berekenen met de volgende formule: Servicegraad = (aantal artikelen op voorraad/totaal aantal artikelen in het assortiment) x100. Dit is de formule in theorie.

Hoe bereken je de technische voorraad?

Het gaat om de aanwezige voorraad, waar je de al ingekochte maar nog niet ontvangen producten bij optelt. Andersom moet je de verkochte maar nog niet geleverde goederen er vanaf trekken. Op die manier ontstaat de voorraad die je nog niet hebt verkocht en die je al wel hebt ingekocht.

Wat heeft invloed op de servicegraad?

In de praktijk is het bereiken van een servicegraad van 100% niet mogelijk en ook niet wenselijk. De andere voorraadkosten zouden dan te hoog oplopen. De optimale servicegraad vinden we op het punt waarop de som van de kosten van de nee-verkoop, de bestelkosten en de voorraadkosten het laagst is.

Wat is een goede servicegraad?

De typische servicegraad in de retail is 95 procent, met pieken naar 98 of zelfs 99 procent voor belangrijke producten. Veel ondernemers die voor het eerst een servicegraad berekenen houden de standaard 95 procent aan en passen deze standaard in de loop der tijd aan en verbeteren deze.

Hoeveel voorraad moet je aanhouden?

Er zijn vele oplossingen tegenwoordig om de controle te houden over het te verkopen producten, zoals bijvoorbeeld een betaallink met voorraadbeheer. De beste manier om te begrijpen hoeveel voorraad u moet hebben, is om te bepalen hoeveel het u kost. Als richtlijn variëren de voorraadkosten van 2,4 tot 16% van de omzet.

Wat is het verschil tussen technische en economische voorraad?

Op grond hiervan kunnen we onderscheid maken tussen de economische voorraad en de technische voorraad. Economische voorraad is de voorraad waarover een onderneming prijsrisico loopt en de technische voorraad is de werkelijke aanwezige voorraad.

https://www.youtube.com/watch?v=i7fLVaAqtHU