Inhoudsopgave
Hoe plant een kool zich voort?
De wilde kool is een hoge tweejarige plant die in het eerste jaar een stevige rozet vormt van grote, dikke en vlezige bladeren. In het tweede jaar produceert de plant een tot 2 meter hoge tros gele bloemen. De groente werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gecultiveerd in Europa vóór het 1e millennium v. Chr.
Welk deel van rode kool wordt gegeten?
Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes.
Hoe gezond is witte kool?
Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten.
Hoe kolen kweken?
Gezaaide kool kun je tussen half mei en half juni uitplanten. Koolplantjes plant je uit als ze ongeveer 10 cm groot zijn. Plant ze uit op rijen die 60 cm van elkaar liggen, met ook 60 cm tussen twee plantjes binnen dezelfde rij. Zoveel plaats heeft elke koolplant nodig om te groeien.
Hoe kweek je kool?
Plant kool in goed bemestte aarde zodat er voldoende groeikracht is. Boerenkool is minder gevoelig voor plagen dan andere kool, dus ideaal voor de starter. Plant nooit meer kool op dezelfde plek als het jaar daar voor, houd een rouleer systeem aan van om de 6 jaar op dezelfde plek, daarmee voorkom je knolvoet.
Wat eet je van een rode kool plant?
Je kunt rode kool oogsten wanneer je hem zelf groot genoeg vindt. Snij de kool van de stam en gooi de buitenste bladeren weg, die zijn niet eetbaar. Wacht niet te lang met oogsten, anders kan de kool openbarsten.
Welke vitamines zitten er in witte kool?
De witte kool zit vol folaat (vitamine B11), vitamine K, vitamine C en vezels. Folaat is onder andere betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Vitamine K is van belang voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en speelt een rol bij de botaanmaak.