Hoe ontstaat relatie OCD?

Hoe ontstaat relatie OCD?

Een fundament van relaties en OCD is controle en zekerheid willen hebben. Dus dat is waar het controle aspect eigenlijk komt kijken, die 100 procent zekerheid willen. Er zijn nog veel meer gedachten die hierbij horen, maar misschien herken je al een aantal hiervan.

Wat is relatie OCD?

OCD staat voor obsessieve compulsieve stoornis. Dit houdt in dat je last hebt van dwangmatige gedachten en/of handelingen die regelmatig terugkeren. Als deze vervelende gedachten over je relatie gaan, dan wordt er gesproken van R-OCD.

Heb ik ROCD?

Een minieme onvolkomenheid wordt beleefd als onoverkomelijk. Feitelijk is er niks aan de hand, maar het voelt anders. Als het gaat over de relatie, dan wordt het wel R-OCD genoemd. Meestal gaat het over angst, dat je gevoelens voor je partner onvoldoende positief zijn, maar dat je dat niet onder ogen wilt zien.

Hoe om te gaan met mensen met OCD?

Als u een dwangstoornis heeft, kunt u zelf een aantal dingen doen om met uw angsten te leren omgaan en u beter te voelen.

  1. Bewegen.
  2. Genoeg slapen.
  3. Regelmatig leven.
  4. Goed eten.
  5. Geen alcohol en drugs gebruiken.
  6. Ontspannen.
  7. Zo veel mogelijk alles blijven doen.
  8. Uw gedachten proberen te veranderen.

Wat kun je doen aan dwangmatig gedrag?

Een dwangstoornis is te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Dwanghandelingen worden hierbij langzamerhand afgebouwd zodat je ervaart dat datgene wat je vreest niet gebeurt als je de dwanghandeling nalaat. Daarnaast ga je in op de gedachtes die je angstig maken en leer je met deze gedachtes om te gaan.

Waarom twijfel ik aan hem?

Als je twijfelt over je relatie, betekent het dat er iets is dat te goed is om het uit te maken. Als het allemaal slecht zou zijn, zou de keuze niet zo moeilijk zijn. En zolang je ergens voelt dat je het niet uit wil maken, kun je rustig blijven. Er is namelijk een reden dat je in deze relatie zit nu.