Inhoudsopgave
Hoe ontstaat PCOS en Wat kun je er tegen doen?
PCOS is een veel voorkomende en vervelende aandoening, zeker als je zwanger wilt worden. PCOS gaat in veel gevallen gepaard met een cyclusstoornis. De eisprong vindt niet, of onregelmatig plaats, waardoor de kans op een zwangerschap verminderd is. Hoe ontstaat PCOS en wat kun je er tegen doen?
Welke Zwangerschapstesten zijn geschikt voor een zwangerschapstest?
In de basis werken alle zwangerschapstesten hetzelfde. Door een strip in de urine te houden kan je eenvoudig testen of je zwanger bent. Iedere urine kan voor een zwangerschapstest worden gebruikt, maar ochtendurine is hiervoor het meest geschikt. Ochtendurine bevat namelijk de hoogste hCG-concentratie.
Wanneer doe je zwangerschapstest te vroeg?
Doe een zwangerschapstest pas als je minimaal één dag overtijd bent, op je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Wanneer je een zwangerschapstest te vroeg doet, is de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine nog te laag om te kunnen meten.
Welke hormonen spelen bij PCOS in het bloed?
Hormonen spelen een belangrijke rol bij PCOS. De volgende hormonen testen we in het bloed: FSH, LH, testosteron, oestrogeen, progesteron en prolactine bij een lange cyclus. Er wordt bij de uitslag gelet op de verhouding tussen FSH en LH en de hoogte van het testosterongehalte.
Hoe vermindert PCOS de vruchtbaarheid?
PCOS vermindert de vruchtbaarheid waardoor het lastiger is zwanger te worden. Daarnaast kan het op korte termijn overbeharing, acne en overgewicht veroorzaken. Op de lange termijn kan PCOS bijdragen aan het krijgen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Ook is er een verhoogde kans op kanker van het baarmoederslijmvlies.
Wat is de diagnose PCOS?
Een arts stelt de diagnose PCOS wanneer je van twee van de drie onderstaande symptomen last hebt: 1. Oligo- of anovulatie: een verminderde of ontbrekende eisprong – of te wel je wordt niet ongesteld of onregelmatig ongesteld 2.