Hoe ontstaat infrarood straling?

Hoe ontstaat infrarood straling?

Infrarood is een elektromagnetische straling, een zogenaamde warmtestraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af. Infrarood straling brengt de warmte, die vervolgens onze aarde bereikt en verwarmt, met zich mee.

Wie heeft infrarood uitgevonden?

Geschiedenis. Infrarode straling is voor het eerst beschreven in 1737 door Émilie du Châtelet. William Herschel ontdekte in 1800 infrarode straling. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel.

Wat is infrarood straling?

Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm.) en 1 millimeter (10 6 nm.), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.

Wat is de bron van infrarode straling?

Bronnen van infrarode straling De grootste bron van infrarode straling op aarde is de zon. Omdat het aardoppervlak kouder is dan de infrarode straling van de zon absorbeert en reflecteert het aardoppervlak deze straling. Door deze reflectie van infrarode straling wordt ook een deel van de atmosfeer verwarmd.

Wat zijn de infraroodstralen?

De infraroodstralen (van alle golflengten) zijn verantwoordelijk voor het warmte transport van de zon naar de aarde. Dit is bijvoorbeeld te merken als op een zonnige dag de zon even achter de wolken verdwijnt. Het voelt meteen frisser aan, terwijl de omgevingstemperatuur precies hetzelfde blijft.

Hoe werkt een infrarood straler?

Door de warme lucht stroom krijg je het warm. De infrarood panelen werken volgens het principe van de zon. Hoe de zon de aarde verwarmt, verwarmt een infrarood paneel de objecten in de kamer. Een infrarood verwarming straalt lange warmtegolven uit, welke we C straling noemen.

Hoe ver stralen infrarood panelen?

Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.