Inhoudsopgave
Officieel duurt carnaval in Nederland in de drie dagen die voorafgaan aan Aswoensdag. Het feest duurt van zondag tot dinsdagavond, Vastenavond. De vastentijd van 40 dagen vangt aan om middernacht. Deze duurt tot Pasen.
Betekenis carnaval en vastelaovend Behalve de verklaring van het woord “carnaval” als verwijzing naar de scheepskar van Dionysos , zou het woord vanuit christelijke oorsprong een samentrekking zijn van de woorden “carne” en “vale”. Dit betekent letterlijk “vlees” en “vaarwel” en is een verwijzing naar de vastenperiode.
Welke dag hoort bij carnaval?
Carnaval wordt volgens de traditie gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Op een zondag, maandag en dinsdag dus. Tegenwoordig barst het feest vaak al vanaf 11 november los.
Rosenmontag is traditioneel de dag van de optochten. De carnavalsoptocht van Keulen is de grootste van Duitsland en de optocht door het centrum van Würzburg mag zich rekenen tot de grootste optocht van Zuid Duitsland.
Één verschil is er wel: de Duitsers hebben grote carnavalsshows met cabaretiers, goochelaars en allerlei andere optredens. Dat komt minder voor in Nederland. Deze shows zijn overigens ook te zien via de Duitse televisiezenders, vooral in de week vóór carnaval.
Waar staat carnaval bekend om?
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!
De term carnaval of op zijn Duits Karneval wordt voornamelijk gebruikt rondom de Rijn, vooral in het gebied tussen Keulen, Düsseldorf, Bonn en Aachen is dit feest nog zeer populair en wordt het door de inwoners van de stad breed gedragen.
Het feest eindigt op Karnavalsdienstag. Noem dat gerust de dag om even bij te komen en te ontnuchteren. Het belangrijkste op deze dag is de verbranding van een stropop.