Inhoudsopgave
Hoe neemt een plant koolstof op?
Na de oceanen is de bodem de grootste voorraadkast van koolstof, een van de bouwstenen van CO2. Planten en bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en zetten dit met behulp van zonlicht (fotosynthese) om naar zuurstof en plantenbiomassa, zoals wortels en bladeren.
Hoe komt koolstof in de bodem?
Als bron of opslag van CO2 Planten groeien en leggen CO2 uit de lucht vast. Als een (deel van) de plant afsterft, dan wordt dat plantmateriaal gedeeltelijk omgezet naar organische stof. Ook ander organisch materiaal zoals compost en stalmest zorgen voor heel wat koolstof in de bodem.
Waar komen broeikasgassen vandaan?
In 2020 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 20 procent door de sector elektriciteit, 19 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 13 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor …
Hoe wordt koolstof opgeslagen?
Koolstof dat gebruikt wordt door producenten, consumenten en reducenten verplaatst zich behoorlijk snel door de lucht, het water en de levensvormen. Maar koolstof kan ook opgeslagen worden als biomassa in de wortels van bomen en in ander organisch materiaal en daar decennia lang blijven.
Hoe kan koolstofdioxide uit de atmosfeer in de bodem terecht komen?
Door de fotosynthese van planten wordt CO2 uit de lucht vastgelegd in planten in de vorm van koolhydraten. Een klein deel hiervan komt weer vrij door dissimilatie van de plant (zie verder: kortlopende organische kringloop).
Hoeveel koolstof in de bodem?
De totale voorraad koolstof in de bodem in Nederland wordt geschat op 357 megaton. Bossen hebben bij het vastleggen van CO2 een vooraanstaande rol, omdat zij CO2 als koolstof vastleggen in het hout en daarmee een meerjarige voorraad aanleggen. Jaarlijks wordt door het Nederlandse bos 2,7 megaton CO2 vastgelegd.