Hoe nauwkeurig is weersvoorspelling?

Hoe nauwkeurig is weersvoorspelling?

Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%.

Hoe vaak klopt het weer?

Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt.

Waarom klopt het weerbericht nooit?

Maar soms is er een kleine afwijking tussen de berekening en de werkelijkheid. Daardoor kan een neerslaggebied vertragen, of juist sneller evolueren, intenser worden of afzwakken. De wolkenband schuift in werkelijkheid soms honderd kilometer verder. In plaats van zonnig en droog weer blijft het dan zwaarbewolkt.

Waarom is het weer zo onvoorspelbaar?

Klimaatverandering. Naast de botsing van de luchtdrukken zorgen ook de klimaatveranderingen door het versterkte broeikaseffect voor onvoorspelbaar en wisselvallig weer. Door de zon wordt de lucht warm en stijgt het op, maar door het versterkte broeikaseffect kan niet alle warme lucht de aarde verlaten.

Waarom klopt Buienradar niet?

‘Meestal 100 procent accuraat’, volgens De Kind. Maar bij instabiel weer minder: ‘Door de veranderende atmosfeer, de warmte en verdamping kan het zijn dat een druppel die gemeten wordt uiteindelijk niet op de grond valt. ‘ De weerradar heeft ook even tijd nodig: hij scant de lucht in rondjes van 5 minuten.

Waarom is het weer zo wisselvallig in Nederland?

Omdat warme lucht opstijgt, zijn er in een warm gebied als de evenaar minder luchtdeeltjes per vierkante meter dan in een koud gebied. Daarom heerst er op die plek een lage luchtdruk: een lagedrukgebied. De opstijgende warme lucht komt hoog in de atmosfeer terecht en stroomt weg naar het noorden of het zuiden.