Hoe maak ik wijn van druiven?

Hoe maak ik wijn van druiven?

De druiven worden geplukt en vervolgens geperst. Daarna gaat het druivensap de gistkuip in. Witte wijn wordt gemaakt van witte en rode druiven. Na het persen verwijdert men onmiddellijk de schillen en pitten om verkleuring van het sap te voorkomen.

Hoeveel druiven per plant?

We beperken de productie per stok zeer, we streven naar 0,5 kg per stok in de nieuwe wijngaard en naar 1,0 kg per stok in de oude wijngaard. Een beperkte opbrengst zorgt voor geconcentreerde druiven. Regelmatige controle in de wijngaard zorgt voor het maximaliseren van de kwaliteit van de druif.

Kan witte wijn van witte en blauwe druiven?

Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De witte druiven worden ook geschild en enkel het sap wordt gebruikt voor witte wijn. Het verschil tussen rode en witte wijn is dus niet zo groot.

Hoe heet witte wijn van blauwe druiven?

Blanc de Noir: witte wijn van blauwe druiven. Het sap blijft wit omdat de druiven na de oogst meteen geperst zijn. Dit brengt frisse wijn met aroma’s van de blauwe druif. Meyer Näkel heeft deze wijn de “Illusion” genoemd.

Hoe word wijn vergist?

De druiven worden in een RVS tank gedaan en gedurende enkele uren verhit tot 50 tot 75 graden. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en geperst. Door toevoeging van gist start de vergisting en daarna hebben we een wijn met veel kleur en een soepele smaak, want de tannines hebben geen kans gehad.

Wat wordt bij elkaar gemengd om aroma en kleur aan wijn te geven?

Door schilweking komt de kleurstof in de schil van de druif vrij, waardoor het sap langzaam rood kleurt. Naast de Tannines, gistcellen en kleurstoffen, komen er ook aromastoffen, bacteriën en schimmels vrij uit de schil. Dit mengsel van de sap en vaste bestanddelen noemt men de most.

Waarom gist in wijn?

Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen. Deze kleine micro-organismen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide.