Hoe lang kun je lithium gebruiken?

Hoe lang kun je lithium gebruiken?

U gebruikt lithium meestal meerdere jaren. Als u te vroeg stopt, kunt u weer last krijgen van manie of depressie. Gewone tabletten en capsules innemen met een half glas water. Tabletten met vertraagde afgifte heel doorslikken, dus niet kauwen of fijnmaken.

Is lithium slecht voor de nieren?

Chronisch lithiumgebruik is gerelateerd aan langzaam progressieve nierinsufficiëntie, die zelden leidt tot terminaal nierfalen (prevalentie: 0,5-1,5%). Het is op dit moment niet goed te voorspellen welke patiënten vatbaar zijn voor de renale bijwerkingen van lithium.

Is manisch depressief te genezen?

Behandeling van een bipolaire stoornis Een bipolaire stoornis is niet te genezen, maar met medicijnen en therapie worden de klachten verminderd. De extreme stemmingswisselingen van manie en depressie nemen af en worden soms zelfs voorkomen. Dat gebeurt door een combinatie van: medicijnen.

Wanneer mag lithium in Nederland voorgeschreven worden?

Lithium mag in Nederland voorgeschreven worden vanaf de leeftijd van 12 jaar (www.cbg-meb.nl). Lithium wordt door jongeren over het algemeen goed verdragen. Bij adolescenten zijn dezelfde somatische controles nodig als bij volwassenen.

Wat is een lithiumintoxicatie?

Lithiumintoxicatie Een lithiumintoxicatie is een ernstige en potentieel levensbedreigende toestand waarbij onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is. Een acute intoxicatie kan het gevolg zijn van een eenmalige inname van een hoge dosis bij een lithiumnaïeve patiënt, of een auto-intoxicatie (tentamen suicidii) bij een patiënt die lithium gebruikt.

Wat is de lithiumspiegel bij ouderen?

Een lithiumspiegel van 0,4-0,6 mmol/l kan voldoende zijn, maar soms is 0,8 mmol/l pas effectief. De lithiumspiegel zal bij ouderen sneller stijgen bij uitdroging door transpiratie, braken, diarree of onvoldoende vochtinname postoperatief, maar ook door comedicatie van bijvoorbeeld diuretica met ace-remmers en nsaid’s.