Inhoudsopgave
Hoe lang duurt een enkelverzwikking?
Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Vrijwel iedereen functioneert na zes tot acht weken weer normaal en kan na acht tot twaalf weken weer sporten. Een enkelbandblessure kán chronisch worden. Je enkel blijft dan pijnlijk en instabiel.
Wat gebeurt er als je je voet omslaat?
Wat is een verstuikte enkel precies? Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking komen er scheurtjes in die banden, of ze scheuren zelfs helemaal.
Hoe krijg je een verzwikking?
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes.
Hoe lang duurt uitgerekte enkelbanden?
Een uitgerekte of ingescheurde enkelband geneest meestal binnen zes weken. De eerste periode kunt u pijn hebben, deze verdwijnt meestal binnen enige weken. Voordat de zwelling helemaal weg is, gaan soms enkele maanden voorbij. Om de banden goed te laten genezen wordt vaak een (gips-)bandage of tape aangelegd.
Hoe lang duurt een verrekte enkelband?
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken.
Hoe weet je of je voet verstuikt is?
Je voelt een scherpe pijn, meestal aan je buitenenkel of op je voet. Je enkel zwelt op en kan blauw verkleuren. Je kan doorgaans nog op je voet steunen, maar je kan hem niet meer afrollen.
Kun je met een gebroken voet lopen?
Indien de breuk in de middenvoetbeentjes zit, is het afhankelijk van de pijn en de zwelling of een stevige schoen voldoende is, of dat er gips moet worden gegeven. Wanneer de breuk in de voetwortelbeetjes zit, zal gips vaak wel nodig zijn, meestal in combinatie met enige tijd niet mogen belasten van de voet.
Hoe ontstaat een verzwikte enkel?
Een verzwikte enkel ontstaat wanneer de enkel overdreven naar binnen of buiten kantelt. Het overdreven naar binnen kantelen van de enkel komt het meeste voor in de praktijk. Oorzaken van een verzwikte enkel zijn meestal: Sportblessure.
Hoe kun je een verzwikking behandelen?
In het kort
- Leg eerst uw voet hoog, bijvoorbeeld op een stoel. En koel uw enkel.
- Probeer voorzichtig of u kunt lopen.
- Kunt u niet meer dan 4 stappen zetten zonder hulp? Bel dan uw huisarts.
- Een verzwikte enkel wordt vaak vanzelf beter.
- Maak een afspraak met uw huisarts als de pijn en dikte na 4 dagen niet minder worden.