Inhoudsopgave
Hoe eindigde de Beeldenstorm?
Toen Filips II hoorde over de Beeldenstorm, was hij woedend. Om de protestanten te straffen en de opstand te onderdrukken, zond hij de hertog van Alva naar de Nederlanden. Deze ‘ijzeren hertog’ kreeg een leger van 10.000 man mee om de orde te herstellen en verving Margaretha van Parma in 1567.
Waarmee eindigde de Tachtigjarige Oorlog?
Einde Opstand Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Waar en wanneer begon de Beeldenstorm?
Van storm naar oorlog De Beeldenstorm begon op 10 augustus 1566 in Vlaanderen en eindige een paar maanden later in Holland. De Spaanse koning, Philips II, was woedend en stuurde een groot leger. Een slecht idee, want daarmee begon de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse strijd voor onafhankelijkheid.
Waarom breekt de Beeldenstorm uit?
De Beeldenstorm ontstond niet vanuit het niets. Het jaar 1566 was sowieso al onrustig geweest. De lage adel uit de Nederlanden had zich verbonden en was in opstand gekomen tegen het gezag van de katholieke Spanjaarden die met hun inquisitie ernst maakten met de vervolging van protestanten, ketters in hun ogen.
Hoelang duurde de Beeldenstorm?
De Beeldenstorm was een vernieling op grote schaal van heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen door protestanten in de Lage Landen, die plaatsvond tussen 10 augustus en oktober 1566. In die periode werden vele kerken geschonden en het interieur ervan vernield.
Hoe eindigde de Nederlandse opstand?
De oorlog begon met de Slag bij Heiligerlee in 1568. De oorlog zou tachtig jaar duren. Hij eindigde in 1648 toen Spanje en de Republiek der Nederlanden vrede sloten in Münster.