Inhoudsopgave
- 1 Hoe doe je een brandoefening?
- 2 Hoe ontruim je een gebouw?
- 3 Wie besluit tot ontruiming?
- 4 Waarmee moet je als BHV er rekening houden bij een ontruiming?
- 5 Hoe kan een brand geblust worden?
- 6 Hoe ontruim je als BHV er in welke volgorde ga je de verdiepingen ontruimen?
- 7 Hoe vaak BHV oefeningen organiseren?
- 8 Waarom regelmatig oefenen ontruimingsplan?
- 9 Wat doe je bij een ontruimingsoefening?
- 10 Wat is een horizontale ontruiming?
- 11 Wat is het belang van een bedrijfsnoodplan?
Hoe doe je een brandoefening?
Voor de oefening stel je een scenario vast en zorg je op basis hiervan voor de juiste personen en materialen zoals LOTUS slachtoffers, brand- en rooksimulatie of andere middelen. Je kunt de grootte van de oefening zo zelf bepalen, of in overleg met de partij die je hier voor inhuurt.
Hoe ontruim je een gebouw?
In eerste instantie zal bij een calamiteit beginnen met een horizontale ontruiming, of te wel de vleugel of etage waar het incident plaatsvindt. Als BHV’er ontruim je het gedeelte van het gebouw door de mensen naar het volgende brandcompartiment te brengen, dat minimaal 30 minuten brand- en rookwerend is.
Wie is verzamelplaats coordinator?
De verzamelplaatscoördinator houdt iedereen op de verzamelplaats tot door de BHV-coördinator of de bevelvoerder van de externe hulpdiensten het signaal “veilig” is gegeven. Indien iemand nodig is voor assistentie gebeurt dit met toestemming van de verzamelcoördinator, die dit weer doorgeeft aan de BHV-coördinator.
Wie besluit tot ontruiming?
Per bedrijf is vastgelegd wie besluit tot de ontruiming en wie de ontruiming leidt. Een succesvolle ontruiming hangt ook af van de voorzieningen in het gebouw. Vluchtroutes: Iedereen verlaat het gebouw volgens de voor hem geldende vluchtroute.
Waarmee moet je als BHV er rekening houden bij een ontruiming?
Het personeel en/of bezoekers zal gealarmeerd worden door de slow-whoop en neemt persoonlijke spullen mee en gaat naar de verzamelplaats. Men verlaat het gebouw in normaal tempo. – Zijn alle ruimten leeg en veilig achtergelaten? Controleer of er mensen zijn in toiletten, werkruimten, kasten, etc.
Hoe vaak moet je een brandoefening doen?
Als bedrijf bent u verplicht om minstens één keer per jaar een brandoefening te organiseren. Zo bent u, maar zijn ook uw medewerkers op de hoogte van de procedure.
Hoe kan een brand geblust worden?
Kleine brandjes, dus beginnende brandjes, kunnen met succes uitgemaakt worden door de blusdeken over de brandhaard uit te spreiden. Bijvoorbeeld een frituurpan of een prullenbak die in de brand staat. De blusdeken is ook een heel goed en effectief blusmiddel wanneer er een persoon in de brand staat.
Hoe ontruim je als BHV er in welke volgorde ga je de verdiepingen ontruimen?
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
Hoe ontruim je meerdere verdiepingen?
Bij meerdere verdiepingen ga je nu verticaal ontruimen naar de volgende veilige verzamelplaats. Mensen gaan de trappen af naar beneden, tenzij het dak moet worden bereikt om veilig te zijn. De verzamelplaats is van tevoren aangewezen en bekendgemaakt in het ontruimingsplan.
Hoe vaak BHV oefeningen organiseren?
In de RI&E moet worden opgenomen hoe vaak er een oefening moet plaatsvinden. Het NIBHV hanteert als richtlijn om 1x per jaar een ontruimingsoefening te houden. 112BHV kan uw BHV’ers begeleiden en ontruimingsoefeningen organiseren.
Waarom regelmatig oefenen ontruimingsplan?
Alleen door het ontruimingsplan regelmatig te oefenen, zorgt u ervoor dat iedereen tijdens de ontruiming een taak heeft en weet wat hem te doen staat. Zo worden de betreffende medewerkers regelmatig getoetst op de uitvoering van hun taken en kunnen de BHV-ers het geleerde in praktijk brengen.
Waarom moet u regelmatig oefenen?
Ook bij een stroomuitval moet een ontruiming vlot kunnen verlopen. Een plan is mooi, maar de praktijk maakt pas duidelijk of het werkt. Oefen daarom met enige regelmaat een ontruiming. Door zo’n oefening weet iedereen wat te doen bij een ontruiming en wordt duidelijk of een plan moet worden aangepast.
Wat doe je bij een ontruimingsoefening?
Wij adviseren om jaarlijks een ontruimingsoefening te organiseren zodat jouw BHV’ers hun kennis up to date houden….Een ontruimingsoefening is inclusief:
- Voorbespreking (fase 1 en 2)
- Toetsen van voorzorgsmaatregelen.
- Begeleiden van de ontruiming.
- Evaluatie van de ontruiming.
Wat is een horizontale ontruiming?
Bij een horizontale ontruiming zorgt de BedrijfsHulpVerlener ervoor dat mensen op dezelfde verdieping naar links en/of rechts gaan om veilig te zijn. Bij een verticale ontruiming zorgt de Bhv’er ervoor dat mensen van boven naar beneden gaan (soms van beneden naar boven) naar een veilige plaats.
Waardoor wordt het regelmatig oefenen van een ontruiming verplicht?
Ontruimingsoefening en BHV De werkgever is verplicht om te zorgen dat medewerkers goed kunnen omgaan met een crisissituatie. Velen hanteren de regel dat er 1x per jaar een ontruimingsoefening moet worden gehouden. Van dit advies kan worden afgeweken, dit op basis van de gestelde RI&E.
Wat is het belang van een bedrijfsnoodplan?
Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen ervan voor mensen.