Inhoudsopgave
Hoe afstandsonderwijs organiseren?
Hoe pak je het aan?
- Bepaal in overleg met je leraren welke alternatieve vormen van leren je inzet.
- Hou daarbij rekening met de mogelijkheden van de ouders om thuis al dan niet digitaal op te volgen.
- Je bent als school het best geplaatst om in te schatten wat haalbare inspanningen zijn voor je leerlingen en je leraren.
Hoe online les geven?
Hieronder vind je 10 tips!
- Maak contact met je leerlingen.
- Zorg voor een duidelijk dagprogramma/ een heldere structuur.
- Instructie moet kort en bondig zijn.
- Tijdens een digitale les doe je minder dan tijdens een gewone les.
- Zorg dat er een plek is waar werk staat, werkbladen.
- Bespreek het leerdoel.
Welke software gebruiken scholen?
LMS-systemen
- Voor scholen, onderwijsinstellingen of bedrijven met een trainingsprogramma is er speciale software in de vorm van een Learning Management Software (LMS).
- Voorbeelden van LMS-systemen zijn: Hubper, Ilias, LessonUp, Nearpod, Magister, OnlineMeetup, Procademy, Studytube.
Wat is online onderwijs?
Online onderwijs is onderwijs waarbij de leermaterialen, tools en diensten voor ten minste 80% via het internet beschikbaar zijn.
Hoe maak je een interactieve les?
Maak bijvoorbeeld groepjes en geef elke groep een opdracht of maak tweetallen en laat de leerlingen elkaar vragen stellen. De tools van Gynzy kunnen je hierbij helpen. Zo maak je snel groepjes met de Groepjesmaker of vinden leerlingen zelf een maatje met de Maatjeskiezer.
Wat zijn randvoorwaarden voor online lessen?
Het vergt beleid en duidelijke communicatie, een draaiboek of protocol om veilig online te kunnen werken, de infrastructuur moet op orde zijn, de leerling en leraar digitaal vaardig, en de leermiddelen moeten aansluiten bij de doelstelling.
Hoe maak je een online les interactief?
De 7 manieren
- Groep discussie/gesprek. Vraag de deelnemers om hun microfoon aan te zetten en gebruik een uitdagende vraag om het gesprek te laten ontstaan.
- Breakout rooms. Laat de leerlingen of studenten werken in een breakout room.
- Oefeningen met de groep.
- Voordoen.
- Expert uitnodigen.
- Chat vragen.
- Poll.
Welke voorleessoftware?
Leerlingen met een lees- of een schrijfprobleem in het lager en secundair onderwijs kunnen gratis voorleessoftware gebruiken….Welke software?
- SprintPlus.
- Alinea.
- Kurzweil3000.
- TextAid.
- Intowords.
Wie heeft recht op voorleessoftware?
De software kan aangevraagd worden voor leerlingen uit het gewoon of buitengewoon basis- of secundair onderwijs. Ook leerlingen uit de opleidingstrajecten Secundair na Secundair (Se-n-Se) en HBO5 Verpleegkunde die in gericht worden door secundaire scholen recht hebben op het gratis gebruik van voorleessoftware.
Wat is een module onderwijs?
Bij modulair onderwijs wordt de leerstof opgedeeld in opleidingsonderdelen of modules, die afzonderlijk kunnen gevolgd worden, en waarvoor telkens een “deel-attest” wordt uitgereikt. Wie alle modules van de opleiding met succes heeft doorlopen behaalt het diploma voor die opleiding.
Wat is face-to-face onderwijs?
Bij face-to-face onderwijs -zeker bij kleinere groepen- is interactie -vooral non-verbale communicatie- meer vanzelfsprekend ook omdat jij als docent kunt zien hoe lerenden reageren. Bij online leren moet je interactiemomenten veel explicieter inbouwen. Dat vraagt ook een en ander van de voorbereiding.