Heeft ontstekingsremmers invloed op de bloedsuiker?

Heeft ontstekingsremmers invloed op de bloedsuiker?

Bepaalde soorten ontstekingsremmende medicijnen, waaronder prednison, kunnen als bijwerking diabetes hebben. Ruim 2 op de 10 mensen die bepaalde soorten ontstekingsremmers gebruiken, krijgen daardoor diabetes. Dat komt vooral doordat het lichaam door de medicijnen minder goed reageert op het hormoon insuline.

Welke pijnstiller bij diabetes?

Vraag om pijnstilling

  • Vaak krijg je eerst paracetamol, eventueel met codeïne.
  • Een tweede stap is ontstekingsremmers.
  • Werkt dit niet voldoende, dan kun je kiezen voor tramadol. Dat is een morfine-achtig middel.
  • Een injectie met cortison in combinatie met pijnstillers is ook mogelijk.

Waarom geen ibuprofen bij diabetes?

Artsen die NSAID’s voorschrijven, wordt sterk aangeraden daarbij aan maagprotectie te denken. Zo leren ze bijvoorbeeld bij mensen met diabetes, hartziekten en astma zeer terughoudend te zijn met NSAID’s. Het risico op ernstige bijwerkingen en interacties is immers nog groter.

Welke voorbeelden van medicijnen bij diabetes mellitus ken je?

Meestal is diabetes type 2 goed te behandelen met gezond leven, metformine , gliclazide (of een ander sulfonylureumderivaat) en insuline (of DPP-4-remmers/ GLP-1-agonisten). Er zijn nog meer medicijnen bij diabetes type 2. Soms zijn die nodig als de bloedsuiker met andere medicijnen niet goed in te stellen is.

Wat is het effect van corticosteroïden op de glucosespiegel?

Werking corticosteroïden: Corticosteroïden remmen de opname van glucose in de weefsels, door deze toename van de insulineresistentie zal de bloedglucosewaarde stijgen. Dexamethason is ongeveer 7,5 keer sterker dan prednison en werkt ook langer door.

Welke medicijnen verhogen de bloedsuikerspiegel?

Bijvoorbeeld linagliptine, sitagliptine, vildagliptine, saxagliptine (DPP4 remmers) en exenatide, dulaglutide, liraglutide, lixisenatide en semaglutide (GLP-1 agonisten).

Wat betekent antidiabetica?

middel dat de symptomen van diabetes (suikerziekte) bestrijdt (niet de kwaal zelf), doordat het het bloedsuikergehalte, dat bij deze ziekte sterk is verhoogd, verlaagt.

Heeft paracetamol invloed op suikerspiegel?

Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een ‘vals hoge waarde’ kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.

Welke medicijnen er voor diabeten er in tabletvorm te krijgen zijn?

We bespreken hier specifiek de geneesmiddelen die in geval van diabetes type 2 worden gebruikt om de suikerwaarden in het bloed te verlagen.

  • Metformine.
  • Sulfonylureumderivaten.
  • Glitazonen (Pioglitazon)
  • DPP-IV-inhibitoren (Gliptinen)
  • SGLT2-inhibitoren (Gliflozinen)
  • GLP-1-analogen.

Heeft corticosteroïden invloed op diabetes?

Corticosteroïden hebben een grote invloed op het suikergehalte van het bloed. Ongeveer 20% van de mensen die corticosteroïden gebruikt krijgt diabetes. Dit kan tijdelijk zijn bij kort gebruik van corticosteroïden maar kan ook van blijvende aard zijn.