Wie stelt grondexploitatie vast?

Wie stelt grondexploitatie vast?

De grondexploitatie wordt vastgesteld en daarmee ‘actief’ (zie paragraaf 4.2.1). een grondexploitatie worden geactiveerd onder de immateriële vaste activa: – Een raadsbesluit (of indien gedelegeerd: een collegebesluit) waarin de bestuurlijke instemming blijkt voor de voorbereiding tot ontwikkeling van de grond.

Waarom een grondexploitatie?

De grondexploitatie dient dan om alle kosten en opbrengsten in beeld te brengen en te beheersen; passief: de gemeente is geen eigenaar maar maakt wel kosten, zoals voor het opstellen van een bestemmingsplan of bijvoorbeeld het aanleggen van wegen en riolering.

Hoe werkt een GREX?

Grondexploitatie (GREX): In feite komt in de grondexploitatie tot uitdrukking wat de kosten en de opbrengsten zijn van alle gronden in een bouwplan tot en met het moment van uitgifte van de laatste gronden.

Wat valt onder de overige kosten van grondexploitatie?

Kosten van grondexploitatie zijn onder andere de kosten van: bouw- en woonrijp maken (zoals ophogen, aanleg straten en riolering); de kosten van de aanleg van groenvoorzieningen en waterpartijen; de kosten van milieu- en archeologisch onderzoek en van bodemsanering.

Wat zijn bovenwijkse kosten?

De gemeente is verplicht om de kosten die binnen een grondexploitatie thuishoren op de initiatiefnemer te verhalen. Een van deze kostensoorten wordt bovenwijkse voorzieningen genoemd. Het gaat hier om nieuw aan te leggen voorzieningen van openbaar nut, ten behoeve van meer dan één (ontwikkel)locatie.

Wat zijn VTU kosten?

De afkorting VTU wordt gebruikt voor de uitvoeringsfase en staat voor Voorbereiding, Toezicht en Uitvoering. Dit zijn de kosten die gemoeid gaan met de werken zelf. De kosten kunnen geraamd worden op basis van een capaciteitsplanning van mensen en middelen.

Wat zijn anterieure overeenkomsten?

Elke grondexploitatieovereenkomst die men sluit voor de vaststelling van een exploitatieplan is een anterieure overeenkomst. Deze overeenkomst sluit men in de beginfase van een project vóór de vaststelling van een exploitatieplan. Bij de anterieure overeenkomst hebben alle partijen veel onderhandelingsruimte.

Wat regelt een anterieure overeenkomst?

In een anterieure overeenkomst worden afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld de kosten voor het wijzigen van een bestemmingsplan en de kosten die gemaakt moeten worden om het bouwproject in te passen in de bestaande situatie.

Waarom anterieure overeenkomst?

Het grote voordeel van een anterieure overeenkomst is dat alle partijen op dat moment over veel onderhandelingsruimte en vrijheid beschikken. In de overeenkomst worden hoofdzakelijk grondexploitatie- en financiële afspraken vastgelegd.