Wie heeft in 1933 de Rijksdag in brand gestoken?
Niet de communist Marinus van der Lubbe heeft in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand gestoken, zo blijkt uit een teruggevonden document in de archieven van Hannover. De nazi’s zouden de Nederlander moedwillig hebben laten opdraaien voor de brandstichting.
Hoe heet het gebouw in Berlijn waar het parlement in vergaderd?
Het Rijksdaggebouw (Duits: Reichstagsgebäude), is het Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn aan het Plein van de Republiek (Platz der Republik). Het huidige gebouw dateert van 1894. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag, een voorganger van het huidige parlement, de Bondsdag.
Wie kregen de schuld van de Rijksdagbrand?
Hitler legde de schuld van de brand bij de communisten en zette de gebeurtenis in als propagandamiddel voor zijn eigen partij. De Duitse bevolking slikte de beschuldiging als zoete koek en bij de verkiezingen in maart 1933 behaalde de NSDAP een klinkende overwinning.
Waarom stak Marinus van der Lubbe de brand aan?
Ze zagen het als het begin van een arbeidersopstand tegen de kersverse regering van Adolf Hitler. Ze grepen de brand aan om fundamentele politieke rechten van burgers buiten werking te stellen. De veroordeling van Van der Lubbe is voer voor complottheorieën.
Welk motief had Marinus van der Lubbe?
Hij wilde meer geld om van rond te komen. Hij had communistische en anarchistische ideeën, en was lid van de CJB Communistische Jeugd Bond. In 1931 wilde hij naar de Sovjet-Unie, om te kijken hoe de arbeiders daar leefden.
Welk motief Marinus van der Lubbe?
Van der Lubbe was in Berlijn om de communisten in Duitsland te ondersteunen. Hij had al eerder een keer geroepen dat hij een linkse daad wilde stellen tegen het opkomend nazisme. Archieffoto van Van der Lubbe in 1933. De nazi’s gaven de communisten de schuld van de brand.
Hoe noemt men het parlement in Duitsland?
De Rijksdag was het Duitse parlement van Duitsland in de jaren 1867-1945. Sinds 1949 heeft de Duitse Bondsdag (Duits: Bundestag) dezelfde functie in de Bondsrepubliek Duitsland en sinds 1999 gebruikt de Bondsdag weer het oude Rijksdaggebouw.
Wie stak Rijksdag in brand?
Volgens een onlangs gevonden document, was het niet de Nederlander Marinus van der Lubbe die in 1933 de Rijksdag in brand stak. Het document blaast een oude discussie nieuw leven in. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd door de nazi’s veroordeeld voor de brand in de Rijksdag en is in 1934 onthoofd.