Inhoudsopgave
Welke landen behoren tot de Triple Entente?
In aanloop naar de oorlog ontstaan zodoende twee militaire allianties: de Triple Entente (later ‘geallieerden’ genoemd) waarin Engeland, Frankrijk en Rusland de hoofdrolspelers zijn, en de Triple Alliantie (later ‘centralen’ genoemd), bestaande uit Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk (de voorloper van …
Welke landen waren de Centralen in de Tweede Wereldoorlog?
De landen die behoorden tot de centrale mogendheden en hun staatshoofden:
- Duitse Rijk – keizer Wilhelm II.
- Oostenrijk-Hongarije – keizer Frans Jozef I (tot 1916), keizer Karel I.
- Ottomaanse Rijk – sultan Mehmet V (tot 1918), sultan Mehmet VI.
- Bulgarije – tsaar Ferdinand I.
Waarom heten de Centralen de Centralen?
De tijdens de Eerste Wereldoorlog samenwerkende landen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en hun bondgenoten Bulgarije en het Osmaanse (Turkse) rijk. De term Centralen is afgeleid van de centrale ligging van de twee keizerrijken in Europa. De tegenstanders van de Centralen werden de landen van de Entente genoemd.
Welke landen deelt Rusland zijn grenzen met Rusland?
Rusland deelt zijn grenzen met de volgende veertien landen (tegen de klok in van noordwest naar zuidoost): Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Verder is het door een smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan.
Waarom is Rusland onafhankelijk van GOS?
Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie. Rusland telde op 1 januari 2015 146.270.330 inwoners volgens gegevens van de Russische overheid.
Wat is de geschiedenis van Rusland?
Geschiedenis van Rusland. De geschiedenis van Rusland beslaat een lange en veelbewogen reeks eeuwen. De eerste staat op het gebied van het huidige Rusland is het zogenaamde Kievse Rijk . Hoewel in dit artikel de geschiedenis van Rusland, die van de Sovjet-Unie en die van post-Sovjet Rusland gemakshalve als één continuüm worden beschouwd,