Inhoudsopgave
Welke dieren vallen onder fytoplankton?
Fytoplankton (een combinatie van de Griekse woorden, φυτόν (phuton) “plant” en πλαγκτός (planktos) “dwalend”) is plankton dat voor de energievoorziening afhankelijk is van fotosynthese. Hiertoe behoren zowel algen als bacteriën zoals blauwalgen.
Wat eten planktons?
Zoöplankton voedt zich meestal met algen in water. Ze creëren stroompjes met hun poten en trekken voedsel zo naar zich toe. Ook bleken ze onderscheid te kunnen maken tussen verschillende soorten algen, via chemische en aanrakingsreceptoren.
Welke plantjes onder fytoplankton vallen en welke diertjes onder zoöplankton?
Daarmee vormt fytoplankton de basis van de voedselketen in zowel zoet als zout water. Zij zijn het basisvoedsel voor dierlijk plankton (zoöplankton), zoals watervlooien en roeipootkreeftjes en voor dieren die filteren, zoals mosselen.
Hoe beschermen Planktonplantjes en Planktondiertjes zich tegen vijanden?
De lange uitsteeksels zorgen er voor dat vijanden het niet gemakkelijk kunnen inslikken. Tussen al die kleine planktondiertjes drijven ook allerlei plantjes. Die zijn nog kleiner dan de diertjes. Ze zijn het voedsel voor de planktondiertjes.
Waar leeft fytoplankton?
Plankton (Grieks voor ‘drijver’) is een verzamelnaam voor alle kleine dieren en planten die in water rondzweven en niet tegen de stroming in bewegen. Het dierlijke deel wordt zoöplankton genoemd, het plantaardige deel heet fytoplankton. Fytoplankton komt in zoet- en zeewater voor.
Wat eet de Zooplankton?
De kleine plantjes worden gegeten door kleine diertjes: het zoöplankton. Onder zoöplankton verstaan we alle in het water levende dieren die zich niet kunnen verplaatsen of tegen de stroming in kunnen zwemmen, bijvoorbeeld kwallen, kleine beestjes dan 1 cel of jonkies van vissen, schelpen of garnalen.
Wie eet een plankton?
Veel vissen eten plankton. Plankton vormt de basis van de voedselketen in zeeën en oceanen. Grote diersoorten zijn zelfs afhanke- lijk van plankton. Het hoofdvoedsel van bijvoorbeeld de blauwe vinvis is plankton.
Waarom migreert plankton?
Overdag zakken vele soorten een paar honderd meter af tot in de diepte van de oceanen. Daar is het donker en kunnen roofdieren hen moeilijk zien. ’s Nachts migreren ze terug naar de oppervlakte om rustig op fytoplankton te grazen. De migratie vindt echter alleen plaats als er predatoren in de buurt zijn.