Welk voedsel vermijden bij diverticulitis?

Welk voedsel vermijden bij diverticulitis?

Indien er sprake is van diverticulitis wees dan voorzichtig met de volgende producten, omdat deze klachten kunnen geven:

  • asperges.
  • bleekselderij.
  • champignons.
  • maïs.
  • zuurkool.
  • grove rauwkost, zoals knolselderij en wortel.
  • draderige sperzie- en snijbonen.
  • taugé

Wat te eten bij divertikels?

Als u ontstoken divertikels hebt, kunt u in principe normaal blijven eten. Het is daarbij wel van belang om zoveel mogelijk een volwaardige voeding met voldoende energie en eiwitten te gebruiken. Zo behoudt of bereikt u een goede voedingstoestand.

Welk vloeibaar dieet bij diverticulitis?

Bij diverticulitis is rust van de darm erg belangrijk. Om de darm rust te geven wordt (tijdelijk) een vezelarme, licht verteerbare voeding aangeraden. Soms wordt in eerste instantie een geheel vloeibare voeding geadviseerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontstekingen.

Wat te doen aan diverticulitis?

Wanneer de diverticulitis niet te ernstig is, kan ze thuis behandeld worden met, indien nodig, orale antibiotica en voldoende vochtinname. Je arts kan je paracetamol voorschrijven tegen de pijn.

Welk antibioticum bij diverticulitis?

De NHG-Standaard (2011) adviseert om geen antibiotica toe te dienen bij ongecompliceerde diverticulitis. Dit advies is meer gebaseerd op de af- dan op de aanwezigheid van valide studies. In het geval van gecompliceerde diverticulitis of bij persisterende klachten beveelt de NHG-Standaard aan om door te verwijzen.

Wat te doen met divertikels?

Divertikels hoeven in principe niet behandeld te worden. Het is bij divertikels wel belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting zacht blijft. Een vezelrijke voeding is dan het advies. Dit kan de darmpassage versnellen waardoor er minder druk en irritatie op de darmwand plaatsvindt.

Is melk goed voor PDS?

Zuivel. Het vermijden van zuivel is geen standaard advies voor PDS patiënten. Maar soms kunnen klachten wel verergeren door zuivel, bijvoorbeeld door een lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie. Een aantal zuivelproducten bevat geen of nauwelijks lactose, zoals harde kaas en lactose-vrije producten.

Hoe voorkom je diverticulitis?

Vezels in voeding zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft en dat er geen verstopping ontstaat. Door verstopping (obstipatie) ontstaat druk op de wand van de dikke darm, waardoor divertikels kunnen ontstaan. Daarnaast zijn roken en het gebruik van alcohol risicofactoren voor het krijgen van diverticulitis.