Welk klimtouw kopen?

Welk klimtouw kopen?

Er bestaan 3 normen voor klimtouwen. Met een enkeltouw mag je op niet meer dan één streng klimmen. Met een dubbeltouw moet je met 2 strengen klimmen, maar je mag slechts een van de twee strengen inklikken. Met een tweelingtouw moet je met 2 strengen klimmen en beide strengen inklikken.

Enkeltouwen tot 9.4 mm

  • Enkeltouwen tot 9.4 mm.
  • Enkeltouwen met een diameter tot 9,4 mm zijn bijzonder licht wat ze ideaal maakt voor het klimmen van meerdere touwlengtes of alpien klimmen.
  • Enkeltouwen tussen 9.5 – 9.9 mm.
  • Enkeltouwen met een diameter tussen 9,5 en 9,9 mm zijn goed voor allround gebruik.

Is bergbeklimmen een sport?

Het is een sport waar gevaar aan is verbonden. Zo’n sport wordt ook wel een extreme sport genoemd. Een bergbeklimmer beklimt hoge en moeilijke bergen. Bergbeklimmen wordt ook wel alpinisme genoemd.

Wat is een Normval?

Een normval is een val met een valfactor 2. Die factor wordt behaald als de uitgegeven lengte touw slechts de helft is van de lengte van deval. Het minimum aantal normvallen is volgens UIAA en Europese normen vijf, maar veel fabrikanten garanderen een hoger aantal, afhankelijk van het model.

Wat is Halftouw?

Een halftouw is in de regel relatief dun met een doorsnede van 7,8 tot 9 millimeter. Halftouwen zijn bruikbaar voor de klassieke halftouw-techniek of als dubbeltouw in een tweelingtouw. Ze maken het bovendien mogelijk om twee naklimmers te zekeren.

Wat is single pitch klimmen?

De bovenstaande klimstijlen kan je vanaf de grond in enkele lengtes klimmen (single pitch), of in hoge rotswanden (multi-pitch). Routes tot 1 touwlengte (meest circa 15 à 40 meter).

Wat is lead klimmen?

Bij lead klim je voorop en zet je het klimtouw uit aan ankerpunten in de wand. Een zekeraar zorgt er vanaf de grond voor dat je voldoende touw hebt en vangt je op als je valt door het touw geleidelijk te blokkeren. Lead wordt door veel klimmers als het koningsnummer van de klimsport gezien.

Welk touw voor boomklimmen?

Een enkeltouw wordt gebruikt als één enkele streng. Dit is het meest geschikte touw voor sportklimmen, gemakkelijke routes zonder standplaats en waar door abseilen niet wordt afgedaald. De diameter van een enkeltouw bedraagt meestal tussen de 9,4 en 11 mm.