Inhoudsopgave
Wat zit er in tarwekiemen?
Tarwekiemen zijn ook vezelrijk. Strooi de tarwekiemen in drank, muesli, soep, yoghurt, sausen, pasta, rijst, aardappelen en op groenten, salades en brood (niet mee verhitten, achteraf toevoegen) of eet ze afzonderlijk, 1 tot 6 eetlepels en meer per dag. Ze geven gerechten een heerlijke en zoete smaak.
Hoe gezond zijn tarwekiemen?
Tarwekiemen zijn de essentie van de tarwekorrel. Het is een opslagplaats van vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, omega-3/6/9 en nog vele goede voedingsstoffen en antioxidanten zoals lecithine en 800mg alfa-liponzuur per 100g.
Is dit glutenvrij?
Een product mag volgens de warenwet de term ‘glutenvrij’ dragen wanneer het product minder dan 20 milligram gluten per kilo bevat. De hoeveelheid gluten in deze producten is zo laag dat bij de meeste mensen het dunnedarmslijmvlies herstelt.
Waar gebruik je tarwezemelen voor?
Tarwezemelen bestaan voor bijna de helft uit vezels. Ze zijn vooral een goede bron van onoplosbare vezels. Deze vezelsoort geeft ontlasting een goede structuur. Is de ontlasting te dik, dan zorgen onoplosbare vezels ervoor dat deze dunner wordt.
Hoe zie je of een product glutenvrij is?
Staat het officiële glutenvrije logo vermeld? Zo zie je direct of een product glutenvrij is. Als het logo er niet op staat, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Staat er expliciet onder de ingrediënten vermeld dat er gluten in zitten.
Wat is allemaal glutenvrij?
Gelukkig zijn er veel glutenvrije dingen die u wel mag eten, zoals:
- vis, vlees, kip, eieren.
- aardappelen, groente en fruit.
- rijst.
- peulvruchten, noten en zaden (sesamzaad, maanzaad)
- maïs, popcorn, boekweit, amaranth, cassave, sorghum, gierst, quinoa, teff, maniok (cassave)
- melk, yoghurt, kwark (naturel)
- sojaproducten.
Hoeveel lepels tarwezemelen per dag?
Er wordt aangeraden om maximaal 3 eetlepels haverzemelen per dag te eten, want ze hebben de neiging om ook de nuttige voedingsstoffen in ons spijsverteringsstelsel op te nemen. Bovendien zijn ze vrij calorierijk en kan een teveel ervan de maag belasten.