Wat zit er in een Serviesset?
Serviesgoed. Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei, uitgezonderd het bestek, dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt. Borden en bekers tellen onder het serviesgoed, de glazen daarentegen niet. Serviesgoed werd in het verleden gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Hoeveel delig servies aanschaffen?
Wat je zeker moet weten voor je naar de winkel trekt, is hoeveel stuks je nodig hebt. Dat hangt namelijk van een paar factoren af. Over het algemeen wordt een minimum van 6 exemplaren van elk stuk servies aangeraden. Maar het kan ook veel verder oplopen.
Welk materiaal borden?
Behalve porselein is ook keramiek erg populair als materiaalkeuze voor een servies. Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling.
Hoe wordt servies gemaakt?
Om porselein te maken voegt men aan de zo wit mogelijke klei, kaolien genoemd, zilverzand (kwarts) toe om de massa minder vet en bij verhitting glasachtig te laten worden. Het bijzondere van porselein is dat aan de klei een verpulverde steen wordt toegevoegd, veldspaat (of graniet), om de baktemperatuur te verlagen.
Hoeveel servies per persoon?
Als je een kleine keuken hebt is het niet handig om een boel servies te hebben. Gemiddeld kun je voor een één persoonshuishouden uitgaan van een 16-delig servies: 4 ontbijtbordjes, 4 dinerborden, 4 schaaltjes, 4 gebaksbordjes.
Hoeveel stuks servies?
Hoeveel stukken servies kopen? De hoeveelheid aan servies is per gezin verschillend en altijd afhankelijk van meerdere factoren. In eerste instantie moet je natuurlijk kijken naar het aantal leden waaruit je gezin bestaat. Een minimum van 6 exemplaren van elk stukje serviesgoed is eigenlijk altijd wel aan te raden.