Wat zijn voedingsvetten?

Wat zijn voedingsvetten?

Vetten zijn een onmisbaar bestanddeel van onze voeding. Vetten (voedingsvetten) dienen als bron van energie en vetten zijn een bouwstof. Zo heb je vetten nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de opbouw van al je lichaamscellen, de opname van mineralen en het transport van vitamines.

Wat is het percentage vetten in je voeding?

Het percentage vetten in je voeding ligt tussen de 20 en 40%. Wellicht heb je aan 20% al voldoende, dit hangt onder andere af van je dagelijkse lichaamsbeweging. Beweeg je veel, dan heb je meer nodig dan wanneer je dagelijks vooral zittend doorbrengt.

Wat is vet in voedingsmiddelen?

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.

Vet is een voedingsstof die zit in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas en in koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende soorten vetzuren, die op basis van verschillen in scheikundige structuur in te delen zijn in onverzadigde en verzadigde vetzuren.

Wat zijn samengestelde vetten?

samengestelde vetten (lipoïden), zoals fosfolipiden (lecithine) en glycolipiden. van vetten (lipiden) afgeleide stoffen, zoals sterolen (cholesterol), vetoplosbare vitamines (A, D en E), anti-oxidanten en lipochromen (carotenoïden, chlorofyl).

Wat zijn ongezonde vetten?

Onverzadigde vetten zijn vaak gezond, ze komen voor in planten, vis en noten. Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten en ze hoeven helemaal niet ongezond te zijn. Transvetten zijn industrieel gecreëerde vetten. Deze zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Dit artikel gaat over de gezonde en de ongezonde vetten. Wat zijn vetten?

Waar zitten de verschillende vetten in?

Waar zitten vetten in? In welke voedingsmiddelen vind je de verschillende vetten? Verzadigde vetten. Deze vetten zitten onder andere in vette en bewerkte vleessoorten zoals hamburgers, hotdogs, salami, worsten en roomboter, margarine in wikkel, koek, gebak, chocolade, cacaoboter en palmolie.