Wat zijn de bijwerkingen van spironolacton?

Wat zijn de bijwerkingen van spironolacton?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

  • Hoofdpijn en zeer zelden duizeligheid en een gevoel van zwakte.
  • Bij de man: borstvorming, minder zin in vrijen, impotentie.
  • Bij de vrouw: menstruatiestoornissen, pijnlijke borsten, blijvende stemverlaging.
  • Te veel aan kalium, een bepaalde stof in het bloed.

Hoe lang duurt het voordat spironolacton werkt?

Als er een kaliumtekort ontstaat, schrijft de arts ook een kaliumsparend plasmiddel voor, zoals spironolacton. Zelf merkt u niet veel van de kaliumsparende werking van dit medicijn. Als u last heeft van hartkloppingen door kaliumtekort, kunt u binnen enkele dagen tot weken merken dat u hier minder last van heeft.

Waar is spironolacton goed voor?

Spironolacton bevordert de urine-uitscheiding bij patiënten met vochtophoping in de weefsels (oedeem) of in de buikholte (ascites) door verhoogde uitscheiding van natrium (zout) in de urine. Kaliumverlies ten gevolge van het eventuele gebruik van bepaalde plasmiddelen wordt verminderd.

Wat zijn contra-indicaties betekenis?

Contra-indicaties (CI’s) zijn aandoeningen of kenmerken van patiënten waarbij bepaalde geneesmiddelen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden toegepast mogen worden, bijvoorbeeld bij een nierfunctiestoornis.

Bij mannen kunnen deze bijwerkingen optreden: borstvorming, minder zin in vrijen en impotentie. Bij vrouwen: menstruatiestoornissen, pijnlijke borsten en blijvende stemverlaging. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van lusteloosheid en hartritmestoornissen. Dit kan komen door teveel kalium in uw bloed.

Kinetische gegevens

Resorptie ca. 70%; bevorderd door inname met voedsel (klinische relevantie onbekend).
T max 2,6 uur (spironolacton), 3,2 uur (7α-thiomethylspironolacton), 4,3 uur (canrenon).
Eiwitbinding > 90% (spironolacton, canrenon).

Welke stoffen zitten in spironolacton?

Welke stoffen zitten er in dit geneesmiddel? – De werkzame stof in dit geneesmiddel is Spironolacton. – De andere stoffen in dit geneesmiddel zijn calciumwaterstoffosfaat lactose monohydraat, magnesiumstearaat, maïszetmeel, pepermuntolie, polyvinylpyrrolidon, silicium dioxide, talk.

Kun je zomaar stoppen met spironolacton?

Hoge bloeddruk en oedeem: u kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. De bloeddruk kan dan wel weer omhoog gaan en het oedeem kan terugkeren. Stop dus alleen in overleg met uw arts. Ziekte van Conn (hyperaldosteronisme): stop alleen in overleg met uw arts.

Wat zijn de bijwerkingen van Furosemide?

Een snelle vochtafdrijving veroorzaakt hoofdpijn, droge mond, een dorstgevoel en slechter zien. Dit gaat over als je lichaam is gewend aan de kleinere hoeveelheid vocht in de bloedvaten. Ook kun je gevoelige spieren, spierkrampen en spierzwakte krijgen.

Hoe werkt spironolacton?

Wat is spironolactone EG?

Spironolactone EG is een kaliumsparend diureticum, dat de urineproductie verhoogt.. Spironolactone EG is aangewezen bij hoge bloeddruk (hypertensie), vochtopstapeling (oedeem) en de aanwezigheid van abnormale hoeveelheden vocht in de buik (ascites), als gevolg van hartzwakte, levercirrose en abnormale nierwerking.

Is spironolacton bloedverdunner?

Spironolacton is een plastablet dat ervoor zorgt dat u voldoende kalium in uw lichaam blijft houden. Ook zorgt het ervoor dat uw hart het bloed beter rondpompt in uw lichaam. Bij hoge bloeddruk, hartfalen en oedeem (vocht vasthouden). Ook bij nierziekten en bij overmatige haargroei.

Wat als je kalium te hoog is?

Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.

Wat doet kalium in het bloed?

Kalium is een stof die in vrijwel alle voedingsmiddelen zit. In het lichaam komt het vooral in de spiercellen voor. Het speelt een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels, het samentrekken van de spieren, de regulering van de bloeddruk en talloze andere processen.